Икономически анализатор: Брекзит е зрелищен провал

Европа

Икономически анализатор: Брекзит е зрелищен провал

11235
на 06.04.2019
Икономически анализатор: Брекзит е зрелищен провал
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Всяко отлагане на Брекзит носи допълнителна несигурност, следователно загуби за бизнеса. Анализът направи пред БНР Виктория Хюсън от Института за икономически въпроси в Лондон.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Тя бе категорична, че най-добрият вариант е британското правителство да постигне споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

“Най-важната и непосредствена тревога е икономическата несигурност – коментира Виктория Хюсън. - Причината е, че нито компаниите, нито хората знаят какво ще изиска правителството от тях буквално в следващите няколко дни. За последните две години, откакто стана ясно, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, правителството така и не успя да създаде условията за това. И сега сме в ситуация, в която бизнесът не знае дали ще има сделка и ако има такава, как ще изглежда тя”.

"Гъвкавото" отлагане е най-лошият възможен сценарий, категорична е Виктория Хюсън.

“То наистина ще удължи икономическата несигурност – допълва тя. - Знаете ли, от гледна точка на мнозинството, което гласува Великобритания да напусне Европейския съюз, постоянното отлагане е доста обидно, защото се показва решението, което беше взето по съвсем демократичен начин. Начинът, по който правителството се справя с Брекзит, е зрелищен провал. Разочарованието наистина е много голямо.

Най-добрият сценарий щеше да бъде да напуснем Европейския съюз със споразумение, което начертава бъдещите ни отношения. Това обаче не се случи, защото премиерът Тереза Мей договори ужасно споразумение с Брюксел. Ако го бяхме приели, щяхме да останем много близо в икономически план до решенията, вземани от Брюксел. В такъв случай обаче ние нямаше да имаме право на глас, което е много лошо, защото така практически Европейския съюз щеше да продължи да взема решенията вместо нас.

Най-добрият изход от ситуацията е споразумение за свободна търговия или редица отделни споразумения със страните-членки, които имат подобни клаузи. Уреждането на отношенията по оста Лондон - Брюксел по този начин би било много по-добре от запазване на членството в митническия съюз и единния европейски пазар - т.е., норвежкия модел. Говоря за споразумение за свободна търговия, защото то би освободило страните от мита, би дало безпроблемен достъп до пазара и гаранция, че нашите фирми няма да бъдат дискриминирани. Така бихме могли да създаваме заедно регулаторната рамка, което е важно. Така те ще отговарят на нуждите на нашия пазар. В същото време британското правителство ще бъде свободно да предлага законодателство, което да важи само при нас и да договоря споразумения с трети страни, които са в интерес на Обединеното кралство“.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК