Илир Мета остава президент на Албания до края на мандата си

Балкани

Илир Мета остава президент на Албания до края на мандата си

5612
на 09.05.2021
Илир Мета остава президент на Албания до края на мандата си
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Илир Мета остава президент на Албания до 24 юли 2022 г., когато приключва неговият мандат. Това съобщиха световните агенции, цитирани от БНТ.

препоръчано

С такава позиция излезе кабинетът на държавния глава след гласуването на парламентарната анкетна комисия за отстраняване на Мета от поста президент.

Говорителят на президента Теди Блуши заяви, че държавният глава няма да толерира никакви заплахи от страна на "местната, регионалната и международната мафия”.

"Ние гарантираме на всички граждани, че в съответствие с положената върху Конституцията на Република Албания клетва, президентът Мета ще изпълнява своята длъжност и всички свои конституционни задължения с цялата отговорност до 24 юли 2022 г. и няма да толерира каквито и да било заплахи срещу президентската институция от страна на местната, регионалната и международната мафия”, каза Блуши.

Президентът няма да признае никакви противоконституционни и незаконни решения или действия на действащия еднопартиен парламент, както и решенията на "която и да е друга институция – марионетка на този клептократски режим”.

"Никой не може да се скрие нито зад "етиката”, нито зад "реториката”, тъй като в случая става въпрос за суверенитет. Президентът Мета знае много добре, какво ще се случи и е много ясен в плановете си, какво ще става по-нататък”, каза още Блуши.

На 7 май албанският парламент гласува "за" създаване на комисия за отстраняване от поста на президента Илир Мета. Инициативата е на парламентарната група на социалистите, като 97 депутати гласуваха в подкрепа на създаването на комисия, 6-ма бяха против, а един се въздържа.

В началото на дебата в пленарната зала председателят на парламентарната група на социалистите Таулант Бала заяви, че процедурата за отстраняване от поста на президента е процедура за отстраняване на срама у албанците. Като аргумент за отстраняването на Мета социалистите посочват нарушаване на Конституцията и участие в предизборната кампания.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО) Политолог пред ПИК TV: Отвращението към изборите е заложено преди четири години, когато Радев излезе с вдигнат юмрук (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК