Илияна Йотова: Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички неуморно да преследваме мира

Политика

Илияна Йотова: Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички неуморно да преследваме мира

9922
на 10.03.2019
Илияна Йотова: Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички неуморно да преследваме мира
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

 Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички неуморно да преследваме мира. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват сред нас. В тях се крие съвременният фашизъм, както ни посочи Умберто Еко. Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички нас неуморно да преследваме мира – между държавите, между народите, между отделните личности“, посочва Йотова. „В най-мракобесните времена в съвременна Европа, в разгара на масовото изтребление на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска държава тя съумя да защити своето еврейско население. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновените хора, България извърши хуманен подвиг и успя да спаси своите над 48 хил. евреи. "Българската земя ражда човеци" – в тези думи на спасени български евреи се крие силата на това дело“, се посоча още в публикацията на вицепрезидента. „Най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е никога повече да не стоим безмълвни пред деяния срещу човешките права, основно и неизменно от които е правото на живот, на достоен живот. Благодаря на българската общност, на генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев и на всички, съпричастни към възпоменателните плочи, които поставихме по време на работното ми посещение в САЩ. Откриването на плочите се състоя в присъствието на представители на българската общност и наследници на оцелели от Холокоста“, заявява още Йотова.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК