Илко Семерджиев: Проф. Кантарджиев заслужава респект!

Здраве

Илко Семерджиев: Проф. Кантарджиев заслужава респект!

19407
на 09.06.2021
Илко Семерджиев: Проф. Кантарджиев заслужава респект!
Автор:   ПИК

Случващото се в системата на здравеопазването, скандалното пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев от НЦЗПБ, както и какво се случва в Правителствена и Александровска болница - мнение по тези теми изрази пред БНТ бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, който е кандидат-депутат от коалицията ГЕРБ/СДС.

препоръчано

Бях безпартиен в правителството на Костов, откликнах на поканата на лидера на СДС Румен Христов сега, защото пак съм безпартиен, но винаги съм бил дясно, седесарски ориентиран. Съзнавам, че няма да бъда избран, защото съм на 10-то място в пловдивската листа, но трябва да се говори и аз ще го правя.

Пандемията затихва, смъртността намаля, но идва зимата и не е изключена четвърта вълна. Затова до септември-октомври трябва да достигнем 50 процента ваксиниране, каза Семерджиев.

НОЩ беше към министър-председателя. Той се нуждаеше от такава експертиза при трите вълни, двете от които много тежки. Отговорно поведение беше да се иска експертизата на специалистите.

Имам конфликт на интереси, Тодор Кантарджиев е мой приятел, той беше всеотдаен по време на пандемията. Разбирам и служебния министър, който има легитимното право на това своето решение - да пенсионира, а не да уволни професора. Проф. Кантарджиев обаче при всички положения има право на висока оценка и респект за свършеното от него, каза Семерджиев.

Откакто дойде проф. Костадин Ангелов на поста министър, той се вслуша в съветите ми за пандемията и режимът беше доста свободен, справихме се доста добре, без да има пълно затваряне и това се вижда от икономическите показатели.

Генералните промени в здравеопазването ги направи правителството на Костов и аз като баща на НЗОК. Сега акцентът трябва да е общественото здравеопазване. Парите трябва да следват пациента, а той да има право на избор на лекари и лечебни заведения, защото бяха наложени лимити, обясни какво трябва да се случи в здравеопазването Семерджиев. Сега системата е обраснала с допълнителни плащания, като те са достигнали до 48 процента частни плащания. Затова здравната вноска трябва да се вдигне с 10 процента, защото сега е 8. Още до 2 милиарда ще влязат така в системата и ще се плащат само малки потребителски такси, каза Семерджиев. Това предлага и в програмата си коалицията ГЕРБ/СДС.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 128
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това