Има теч на хелий от изстреляната капсула на „Боинг“ с двама астронавти на борда (ВИДЕО)

Америка

Има теч на хелий от изстреляната капсула на „Боинг“ с двама астронавти на борда (ВИДЕО)

28143
на 06.06.2024
Има теч на хелий от изстреляната капсула на „Боинг“ с двама астронавти на борда (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Новата капсула Starliner на „Боинг“ и нейният двучленен екипаж на НАСА се отправи към Международната космическа станция (МКС) за скачване. Но по време на полета бяха открити течове на хелий в задвижващата система на Starliner, което направи неизползваеми някои от неговите 28 тласкащи устройства, използвани за маневриране в Космоса, предаде Ройтерс.

препоръчано

Астронавтите остават в безопасност и космическият кораб има резервни двигатели, за да компенсира загубата, твърдят НАСА и „Боинг“.

Starliner използва хелий, за да добави налягане към пропеланта за тласкащите си двигатели. НАСА и „Боинг“ не уточниха колко бързо изтича хелият.

След почти десетилетие подготовка американската компания „Боинг“ изстреля капсулата Staliner към МКС с двама астронавти на НАСА на борда.

Бъч Уилмор и Санита Уилямс са астронавтите, които управляват капсулата по време на мисията. Тя се очаква да продължи малко повече от седмица. След като се свържат сигурно с МКС, Уилмор и Уилямс ще проведат серия от стандартни процедури, като проверка за течове на въздушен шлюз и херметизиране на прохода между капсулата и МКС, преди да отворят входните люкове.

Капсулата се издигна от станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида, прикачена за ракетата Atlas на United Launch Alliance. Starliner трябва да се издигне до орбитата на МКС, която обикаля Земята на височина от около 400 км (250 мили).

„Боинг“ се сблъска с множество технически проблеми, които забавиха планирания дебют на Starliner с екипаж с почти десетилетие, припомня БТВ. Най-драматичният от тези проблеми възникна при първия тестов полет на капсулата без екипаж през 2019 г., когато софтуерни грешки доведоха до прекратяване на пътуването до МКС. НАСА поиска втори подобен полет през 2022 г., за да се увери, че грешките са коригирани.

В последните дни обаче се откри малък теч на хелий в задвижващата система на космическия кораб. Подробен анализ в крайна сметка накара „Боинг“ и НАСА да заключат, че изтичането не е достатъчно сериозно, за да задържи изстрелването.

Ако Starliner успее да се докаже през идната седмица, той ще се присъедини към капсулата Dragon на SpaceX в рутинния транспорт на астронавти, потенциално още в началото на следващата година.

Starliner се насочва към космическата станция с около 340 килограма товар. Ключов артикул за доставка е резервна помпа за системата на МКС, която пречиства урината обратно до питейна вода. Голяма част от товарите обаче са просто стоки на "Боинг", които ще станат сувенири за този важен тестов полет - лепенки, монети, американски знамена и твърд диск с около 3500 произведения на изкуството от деца от целия свят.

Ако всичко върви по план, Уилмор и Уилямс ще се върнат на Земята в края на следващата седмица.

Starliner е проектиран да каца на сушата, като използва въздушни възглавници за смекчаване на контакта със земята. Има редица места в югозападната част на САЩ, където може да се извърши приземяването, но окончателният избор ще бъде направен на база прогнозите за времето. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК