Имунологът доц. Велизар Шиваров: Ваксините дават по-добър имунен отговор и са добри и за преболедувалите

Епицентър

Имунологът доц. Велизар Шиваров: Ваксините дават по-добър имунен отговор и са добри и за преболедувалите

10766
на 10.01.2021
Имунологът доц. Велизар Шиваров: Ваксините дават по-добър имунен отговор и са добри и за преболедувалите
Автор:   ПИК

Имунологът доц Велизар Шиваров говори пред БТВ за ваксините срещу коронавируса и имунитета.

препоръчано

„На гледащите скептично към ваксинирането срещу коронавируса мога да кажа, че ако нямаше ваксини, нямаше да ни има и нас – категоричен бе доц. Шваров. - Всички ваксини, които в момента са налични и ще са налични, преминават и ще преминат през утвърдени практики на тестване в последните 30 години и на изследване. Всички реакции, които ние получаваме към ваксините са очаквани. Не виждам основания за страх, при положение че от другата страна има едно трудно контролируемо и дори неконтролируемо заболяване”.

Доц. Шиваров призна, че не е изненадан от станалото в Сандански, където група общински съветници се ваксинираха, въпреки че все още не е дошъл редът им за това.

„Не съм изненадан от станалото в Сандански, където общински съветници са се прередили и ваксинирали – призна доц. Шиваров.  - Случват се такива неща. Все пак сме в България. По-добре е обаче до осъзнаем, че трябва да спазваме мерките и спокойно да изчакаме да ни дойде реда и на нас Този ред ще дойде само след няколко месеца. Всички да имаме равен достъп”.

Имунологът коментира и дали преболедувалите вече трябва да се ваксинират.

„Въпрос на желание е тези, които са преболедували дали да се ваксинират – каза той. -  Тези, които имат антитела сами решават. Вече има данни, че преболедувалите запазват антителата поне осем месеца. Ясно е, че ваксинирането не вреди и си е въпрос на избор. Ваксината е така направена, че насочва имуноотговора към конкретно прикрепване. Повечето ваксини, които имаме, и тези които предстои да са одобрени целят да образуват по ефикасен начин антитела, насочени срещу вируса. Има доказателства, че всички ваксини предизвикват и по-широк имунен отговор. Предизвикват и други компоненти от имунитета.

При онкоболните трябва да се разсъждава за конкретния случай. Работи се случай по случай. Повечето терапии, които водят до имункомпрометиране може да доведат до това, че отговорът на ваксината е по-слаб, хората ще получат по-слаб имунен отговор. Има сериозен апел обаче от водещи учени, да не се отлага имунизирането на тези хора, защото са рискова група.

Има много проучвания за това дали кръвната група влияе на заболеваемостта. Има доказателства и в едната и в друга посока. Най-сериозното проучване, което е от Дания, показва че има значение. При тези проучвания обаче големият проблем са контролните групи. Заради това и отговорът не е еднозначен”.

Имунологът бе категоричен, че ще се ваксинира, когато му дойде реда.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 294
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това