Имунологът доц. Велизар Шиваров: Всички хора се влияят еднакво от ваксините

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Имунологът доц. Велизар Шиваров: Всички хора се влияят еднакво от ваксините

6510
на 08.01.2021
Имунологът доц. Велизар Шиваров: Всички хора се влияят еднакво от ваксините
Автор:   ПИК

Рисковете при ваксиниране, според мен, са минимални, заяви имунологът и хематолог д-р Велизар Шиваров. Той уточни, че хората с активни тежки автоимунни заболявания не би трябвало да се ваксинират.

препоръчано

Хората с ракови заболявания, които се подлагат на тежка терапия и по принцип са изложени повече на по-голям риск от инфекциозни заболявания, трябва да са с приоритет при ваксиниране - за тях това е един шанс те да бъдат предпазени. И медицинският персонал, който работи с такива болни, трябва да е с приоритет при ваксиниране.

Преболедувалите COVID със сигурност имат антитялов отговор, но никой не може да отговори на въпроса колко продължителен ще е той, със сигурност те могат да бъдат ваксинирани на малко по-късен етап, изтъкна имунологът.

"Ако човек се разболее от друго заболяване след първата доза, втора ща бъде отложена, това е възможно до 12 седмици", поясни д-р Шиваров.

Спорен е и въпросът дали да се удължи времето между двете дози, за да бъдат ваксинирани повече хора - шансът предпазването да трае много по-малко е много голям, предупреди той.

"Няма проблем, ако се ваксинираме, след като вече имаме противогрипна ваксина.
Доказано е, че всички хора, независимо от пол и възраст, се вляят еднакво от ваксините", подчерта д-р Шиваров.

"Имунният отговор вследствие на ваксината няма случай да предизвиква имунопатологично заболяване, освен няколко случая на алергични реакции", поясни имунологът.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 282
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това