Индекс предвижда съживяване на икономиката в Германия

Европа

Индекс предвижда съживяване на икономиката в Германия

6754
на 26.05.2020
Индекс предвижда съживяване на икономиката в Германия
Автор:   ПИК

През май германските бизнес нагласи се възстановяват частично от катастрофалния срив през предходния месец, тъй като компаниите гледат с оптимизъм на постепенното разхлабване на рестриктивните мерки в страната, които бяха наложени с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, отскочи през май до 79,5 пункта от 74,2 пункта през април, когато отбеляза рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година, предаде БНР.

препоръчано

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо подобрение на индекса към 78,5 пункта.

Това подобрение се дължи на рязко повишаване на бъдещите бизнес очаквания, но при ново понижаване на оценката за текущата бизнес ситуация.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през май до 78,9 пункта от 79,4 пункта през април, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца отскочи силно до 80,1 пункта от 69,4 пункта месец по-рано.

"Настроението сред германските компании започна да се възстановява след катастрофалния предходен месец", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фуест и добави: "Очакванията за следващите месеци се подобриха значително."

Съществено подобрение през настоящия месец отчитат бизнес индексите в отделните икономически сектори, в т.ч. в промишлеността, в сферата на услугите, търговията и строителството.

Въпреки че много компании все още чувстват отрицателното въздействие от въведените ограничителни антивирусни мерки, има надежди, изразени посредством техните бизнес нагласи, с оглед на започналото разхлабване на тези мерки, посочи водещият немски институт и добави, че индустриалният сектор е все още песимистично настроен относно бъдещето.

Карантинните мерки, които бяха въведени след средата на март, причиниха навлизането на германската икономика в рецесия през първото тримесечие, когато БВП се сви най-силно от началото на 2009 г. насам, като се очаква още по-дълбока рецесия през второто тримесечие.

Икономистът от Ifo - Клаус Волрабе, посочи, че институтът очаква двуцифрено свиване на икономиката през второто тримесечие, но добави, че компаниите очакват износът да намалее по-малко драматично с оглед на възобновяващата се икономическа активност.

Сподели:
Бомба x
ВНИМАНИЕ: Денят е опасен и труден - забравете за секса, подстрижката и маникюра! Особено внимателни да бъдат шофьорите ВНИМАНИЕ: Денят е опасен и труден - забравете за секса, подстрижката и маникюра! Особено внимателни да бъдат шофьорите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите порязаха ГЕРБ за комисията по подслушванията със СРС-та и терора на Бойко Рашков ПЪРВО В ПИК TV: Депутатите порязаха ГЕРБ за комисията по подслушванията със СРС-та и терора на Бойко Рашков
ново
Днес: 168
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това