Интриги и кървави обрати в "Седемгодишната война": 240 ожесточени битки се водят в мащабния сблъсък

КУЛТУРА

Интриги и кървави обрати в "Седемгодишната война": 240 ожесточени битки се водят в мащабния сблъсък

7580
на 15.04.2021
Интриги и кървави обрати в Седемгодишната война: 240 ожесточени битки се водят в мащабния сблъсък
Автор:   ПИК

Търсете на пазара новата, четиринайсета книга от вълнуващата поредица „История на войните“. Премиерният том с автор Ростислав Ботев е посветен на „Седемгодишната война“ и се разпространява с логото на престижното издателство „Милениум“.

препоръчано

Седемгодишната война (1756-1763) е многопластов конфликт, започнал в резултат на дълбоките териториални, икономически и династични противоречия, съществуващи между отделните европейски държави в средата на XVIII век. Някои изследователи дори го определят като световна война предвид огромния географски ареал, върху който са концентрирани въоръжените действия – на цели пет континента.

В Европа пруският крал Фридрих II има наглед непосилната задача да се изправи срещу коалицията на Австрия, Франция и Русия, докато неговите съюзници от Великобритания участват в епични морски битки за контрол над отвъдморските колонии. В действията са замесени и интересите на Испания и Швеция, които целят да върнат престижа си на световни лидери.

Сраженията в този мащабен сблъсък са белязани от крайно ожесточение. Историците изброяват общо над 240 битки, в които за първи път основна цел е унищожаването на живата сила на противника вместо тактическото надхитряне.

Изпълнена с кървави събития, умели дипломатически интриги и неочаквани обрати, Седемгодишната война поставя началото на един нов свят – прагматичен и брутален, подвластен на финансовата мощ, а не на династичните права. С края на този сблъсък започва времето на новите колониални империи, което ще приключи чак през ХХ век. Великобритания се установява като колониален хегемон, като печели големи територии в Индия, Африка и Северна Америка. Именно тогава придобива власт над френските части в днешна Канада, която и до днес по документи е владение на английската корона.

Освен с изчерпателна информация за историческите събития книгата „Седемгодишната война“ разполага и с богат илюстративен материал, с който и специалисти, и любители историци ще придобият по-богата представа за местата, битките и личностите, които стоят в основата на въоръжените сблъсъци. В изданието ще намерите и списък с богата хронология на събитията, както и подробен индекс на понятията, с който да се ориентирате по-лесно в съдържанието.

Сподели:
Бомба x
Седем начина да преборите самотата Седем начина да преборите самотата
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това