Инфекционист с коментар за ваксинацията с "АстраЗенека" и лечението на коронавируса

Здраве

Инфекционист с коментар за ваксинацията с "АстраЗенека" и лечението на коронавируса

11279
на 08.04.2021
Инфекционист с коментар за ваксинацията с АстраЗенека и лечението на коронавируса
Автор:   ПИК

За щастие в сравнение с други респираторни заболявания децата карат леко инфекцията,но също толкова лесно предават вируса. Но може да се усети увеличаване на случаите след връщането им в училище. Това заяви по Би Ти Ви инфекционистът д-р Трифон Вълков

препоръчано

„По–добре е децата да са на училище“, отсече той.

„Надали някой може да обясни в детайли, но преди няколко дни ЕМА излезе с информация. Предполага се, че участва имунилогичен феномен, който е отговорен за тромбозите“, коментира той връзката между тромбозите и ваксината на АстраЗенека.

„Това е нов тип ваксина, които са създадени по нова технология. До момента такива ваксини са изпробвани рядко. Преди около 10 години, но те не са онези, които са ни прилагани като деца“, уточни той за векторната ваксина „АстраЗенека“.

„При АстраЗенека се използа вирус от шимпанзе. Срещайки се с този вирус да изградим имунитет. Срещу него се образува имунологична реакция и на това се дължи тромбозата. Това е много ряддко - 1 на 100 000 или 200 000 го проявяват“, продължи инфекционистът.

„Има две становища. Тук важат също рисковите фактори. Например жените, които приемат противозачатъчни. До момента тромбозите се получават след първата игла – винаги от 4 до 14 ден. Ако не са имали усложнения, те могат да се имунизират с втората доза без никакъв риск“, разясни той за хората, които са си поставили вече първата доза от АстраЗенека.

„РНК-ваксините са малко по-различни. Не са наблюдавани такива проблеми. Наблюдавани са алергии“, каза той.

„Ако ние тук сме достигнали прословутата 70% имунизация, има държави, които през 2023 г. биха получили едва един флакон и дотогава щамът може да се промени. Сега става въпрос за един щам с различни линии. Но ако се появи нов щам, ще се върнем в началото. Всичко досега по отношение на ваксинацията няма да означава нищо“, обяви д–р Вълков.

„Аз наблюдавам само пациенти в болницата. Основно са възрастни хора. Няма нищо ново, което да ни учуди. В момента пациентите са повече, защото някои генетични линии са по-заразни. На това се дължи и увеличението на случаите.“, коментира инфекционистът.

„Надали има човек, който да не го е страх от тази инфекция. Едва ли остава безразличен при вида на резултата, когато си направи тест. Пациенти, които са с придружаващи заболявания, е по-добре да са болница, защото те имат по-големи предпоставки за развитие на инфекцията“, обясни той.

Докторът каза още, че не отчитат нещо по-различно от миналата година, само увеличението на бройката.

„Ивермектин и плазмата са противопоказни при лечение на коронавируса“, обяви той.

„Няма протокол. Има разработени схеми за лечение“, обяви той за начина на лечение.

„Това е заболяване, което преминава през стадии. Първият стадий продължава около 7-10 дни. Добре е да използват препарати да подтискане на вирусната репликация – това е Ремдесивир. Репликативният стадий е първи. Най-тежките усложенения се получават в имунния стадий, който е следващ“, разясни той.

По думите му в Германия се разработва лекарство с ензим, който да блокира ензима с вирусната репликация. Очаква се това лекарство да е готово към края на годината.

„Към момента 80-85% го прекарват леко, 50% може изобщо да не разберат, че са го карали, 15% ще го карат по тежко, а едва 1% е смъртността“, завърши инфекционистът.

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Мини хеликоптерът на Марс с четири полета в следващите седмици Мини хеликоптерът на Марс с четири полета в следващите седмици
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с първи думи след връчването на мандата: Търсим подкрепа от ИТН и ДБ, няма да бавим излишно процедурата (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с първи думи след връчването на мандата: Търсим подкрепа от ИТН и ДБ, няма да бавим излишно процедурата (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 224
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това