Инфекционист с лоша прогноза: Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

Здраве

Инфекционист с лоша прогноза: Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

27954
на 28.11.2020
Инфекционист с лоша прогноза: Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина
Автор:   ПИК

Пациентите, които постъпват в болница с коронавирус, са много тежки. Това са хора с много тежки придружаващи заболявания. За съжаление, тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Това са рискови фактори с висока значимост. За съжаление, не можем да помогнем на всички. Голяма част от тях загиват. Така обрисува картината с коронавирусната пандемия в България инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева пред БТВ.

препоръчано

104 легла за COVID пациенти има в болница "Свети Георги".

„Оставили сме много малко легла за други болни с различни заболявания, защото случаите на хепатит и менингит също не спират“, уточни проф. Стойчева.

По нейните думи превръщането на болница „Св. Мина“ в Пловдив в специализирано лечебно заведение за болни с коронавирус е щяло да облекчи положението, но все пак "Свети Георги" е най-голямата болница в града и през нея са минали 900 пациенти с COVID-19.

„Непрекъснато се обсъждат варианти за откриване на нови легла за болни с коронавирусна инфекция. Още сега функционират 37 легла в другата ни база – каза проф. Стойчева. - Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Това е от необходимост. Ние не приемаме леко болни. Ние приемаме само пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани“.

Проф. Маорияна Стойчево коментира и доколко се очаква да помогне влезлият в сила частичен локдаун.

„Много се надявам и вярвам, че мерките ще имат ефект, защото това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата“, категорична бе тя и допълни, че възлага големи надежди върху новите ваксини за COVID-19.

„Според последните изследвания на световни учени, се очаква активността на вируса да продължи още година и половина”, разкри още проф. Стойчева.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това