Ирак издаде смъртна присъда за съпругата на покойния лидер на „Ислямска държава“

Близък изток

Ирак издаде смъртна присъда за съпругата на покойния лидер на „Ислямска държава“

26867
на 10.07.2024
Ирак издаде смъртна присъда за съпругата на покойния лидер на „Ислямска държава“
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Иракски съд издаде смъртна присъда за съпруга на покойния лидер на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади заради това, че е работила за групировката и е държала в плен жени язиди в дома си, съобщи иракското правосъдие, без да назовава жената поименно, предаде Ройтерс.

препоръчано

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените язиди са били отвлечени от групи на "Ислямска държава" в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държали в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул. Съпругата на лидера на ИД е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и да влезе в сила, добави служителят.

Абу Бакр ал Багдади, който беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия, се издигна до лидер на ИД и да се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани.

Групировка пое контрола над огромни територии в Ирак и Сирия в периода 2014-2017 г., преди да се разпадне под ударите водените от САЩ коалиционни сили, припомня Ройтерс.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО) Журналистът Илхан Андай гръмовно пред ПИК TV: Компанията, която прави ремонта в централата на ДПС, си тръгна след щурма! Чакъров има лъскав офис, а Доган ще стои без кабинет, докато не намерят пари, за да платят на строителите (ВИДЕО)
ново
Днес: 107
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК