Ирански режисьор получава "Наградата на София" на "София филм фест"

КУЛТУРА

Ирански режисьор получава "Наградата на София" на "София филм фест"

1942
на 22.02.2021
Ирански режисьор получава Наградата на София на София филм фест
Автор:   ПИК

Иранският режисьор Джафар Панахи получава "Наградата на София" на 25-ия "София филм фест" (СФФ) - за изключителен принос към изкуството на киното, съобщиха от "Арт фест".

препоръчано

Панахи е сред най-значимите творци на "новата вълна" в иранското кино. Филмите и талантът му от десетилетия са признати и ценени от международната кинообщност и кинокритика. Носител е на "Златен лъв", "Златна мечка", "Сребърна мечка", "Златен леопард".

Творчеството му е познато на българските зрители още от 90-те години на 20-и век, а самият той бе гост на СФФ през 2002 и 2004 г. Пълнометражните му филми "Белият балон" (1995), "Огледалото" (1997), "Кръгът" (2000), "Пурпурно злато" (2003), "Засада" (2006), "Това не е филм" и "Спусната завеса" (2013), "Такси" (2015), "Три лица" (2018) са част от програмите на най-престижните филмови форуми през годините, като повечето са били представяни на българската публика в програмите на СФФ.

Панахи е роден на 11 юли 1960 г. в иранския град Мианех. Учи сценично майсторство в Университета за кино и телевизия в Техеран. След конфликт с иранското правителство, развил се в продължение на няколко години във връзка със съдържанието на филмите му, "Кръгът" и "Пурпурно злато" са забранени от ислямското правителство. През 2010 г. иранските власти арестуват Панахи в дома му, заедно с жена му, дъщеря му и 15 техни гости.

Обвинени са в пропаганда срещу властта и осъждат режисьора на шест години затвор, като му налагат 20-годишна забрана да прави филми, да дава каквито и да било интервюта - за ирански или чуждестранни медии, и да напуска страната.

През 2012 г., Панахи е удостоен с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 299
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това