Иран не иска западните ваксини

Близък изток

Иран не иска западните ваксини

5019
на 14.01.2021
Иран не иска западните ваксини
Автор:   ПИК

Иран забранява вноса на западни ваксини. Решението на върховния лидер Али Хаменей предизвиква гнева на лекарите и иранското население. В Иран „съпротивата“ срещу империализма се простира до справяне с епидемията Covid-19.

препоръчано

„Забранено е да се внасят ваксини, произведени в Съединените щати и Обединеното кралство,“ нарежда иранският върховен лидер Али Хаменей, съобщава le monde, цитирани от hroniki.bg. „Ако американците бяха успели да произведат ефективна ваксина, това бедствие, свързано с коронавируса, нямаше да се случи в тяхната страна, където 4000 души загинаха за един ден“, каза той в речта си в предаването на живо по иранската телевизия, намеквайки за резултатите от предния ден в САЩ.

„Както и да е, ние не им вярваме и освен това понякога тези ваксини се използват за заразяване на хората“, тези изявления, повторени след това в емисията на Twitter на ръководителя, бяха изтрити от тази социална мрежа, която счете, че нарушава правилата.

В социалните медии много иранци изразиха своето недоволство, въпреки рисковете, които поемат. Така Али Хаменеи сложи край на вноса в Иран на ваксините Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca-Oxford, лансирани или предстои да бъдат пуснати в продажба в Европа и САЩ. Това е, докато Иран остава страната, която е най-силно засегната от епидемията в Близкия изток, с 56 457 жертви към 13 януари, според официалната статистика.Малко след това съобщение иранските власти бързо показаха подкрепата си за новата директива. Иранското общество на Червения полумесец съобщи същия ден, че пратката до Иран на 150 000 дози от американската ваксина Pfizer-BioNTech – дарение от иранци, живеещи в САЩ – е отменена. Консервативните политици говориха за „биологичната война“, която Западът възнамерява да води срещу иранците с ваксините им. Други аплодираха Върховния лидер, позовавайки се на микрочипа, въведен в тези продукти, произведени на Запад, за да може да се проследяват иранците.

Трети обаче повдигнаха заплахата от „иранската генетика“. На 8 януари беше подписано споразумение с Хавана за провеждане в Иран на третата фаза на клиничните изпитвания на кубинската ваксина Soberana 02. Броят на пациентите с Covid-19 в Иран предлага по-голяма извадка за опитите от в Куба, която остава относително недокосната от епидемията. В момента Иран води преговори с Китай за внос на своята ваксина Sinovac, както и с Русия, за производство в Иран на неговата ваксина Sputnik V, се казва в доклад на иранския център за стратегически изследвания на президентството.

Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това