Искат пенсионерите да работят до смъртния одър!

Лична драма

Искат пенсионерите да работят до смъртния одър!

41056
преди 21 часа
Искат пенсионерите да работят до смъртния одър!
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Много често като негативен пример в мисленето на обобщения образ на съвременния българин се дава носталгията по миналото, по социализма. Водят се спорове в социалните мрежи, отправят се дори укори към такъв тип разсъждения  и поведение.

препоръчано

Има обаче едно нещо, което е неоспоримо и по него спорове не може да има - пенсионната възраст, 55 години за жените и 60 години за мъжете. Ето това привържениците на брюкселския бюрократизъм не могат да отрекат. По указания от Брюксел възрастта за пенсиониране трябвало да продължи да се променя, т. е. да продължи да се вдига още повече. Това трябвало да стане заради увеличилата се продължителност на живота, а възрастните хора трябвало да се насърчават да работят. За нас, българите, които сме с най-ниската продължителност на живота, това звучи стряскащо. До 2036 г. възрастта за пенсиониране и за мъже, и за жени трябва да се уеднакви на 65 години според последната пенсионна реформа. Според професор Григор Димитров – член на надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на здравното осигуряване и пенсиите, вероятно пенсионната възраст трябва да се преразгледа и да се увеличи на 67 години. Нямало пари, за да се плащат пенсиите и да се покрият разходите за здравеопазване при увеличаващата се продължителност на живота. С вноските на трудещите се българи се покрива само половината от необходимото за пенсии.

Ако това нещо се случи, тогава ще я втасаме, както казват старите баби. Работа почти до края на живота, че и до смъртния одър за мнозина ще се очертае за поколенията, на които им предстои пенсиониране. Естествено нито дума от страна на политиците като вина за близо милион нашенци в работоспособна възраст, които се трудят в чужбина, плащат данъците си там и не внасят никакви вноски у нас. Да припомним ли и че една от основните причини за движението на жълтите жилетки и протестите във Франция наскоро беше именно проект на правителството на Макрон за увеличение на пенсионната възраст. И то за доста по-меки параметри, отколкото действащите у нас. Ние обаче си мълчим и ще си понесем последиците от овчедушието си. И накрая, както се казва, добре дошли и добре прогледнали в Европейския съюз!
 
Анастасия Стоева, Пловдив

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК