Вход
София
Времето в София 29 o C

Искат по-строги наказания за отравяне на пчели

Искат по-строги наказания за отравяне на пчели

на 05.07.2020
5103
0
Искат по-строги наказания за отравяне на пчели
Автор: ПИК
05.07.2020
0
5103

По-строги наказания при отравяне на пчели предвиждат предложения за промени в Наказателния кодекс, съобщава „Динюз”.

Създава се нов член 237а, като алинея 1 предвижда: "Който не спазва мерките за опазване на пчелите и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, след като е наказан по административен ред, се наказва с пробация, в особено тежки случаи – с една година лишаване от свобода".

Наказания се предвиждат и за тези, които наредят или допуснат да се извърши деянието по ал. 1, като предвиденото наказание е лишаване от свобода до две години и с глоба от 3 000 до 3 500 лв.

Вносител на предложението е Красимир Богданов от "Обединени патриоти“. В мотивите на законопроекта се посочва, че въпреки съществуващата правна уредба за опазване на пчелите, нарастват случаите на смърт сред пчелите в резултат на прилагане на препарати за растителна защита.

"Предвидените санкции в Закона за пчеларството явно не са достатъчно респектиращи и недобросъвестни земеделски производители продължават да нарушават законовите разпоредби – коментира вносителят на предложението. - Това положение ощетява пчеларите, в някой случай води до загуби за стотици хиляди лева и до унищожаване на целия бизнес на хората, а освен всичко, причинява и сериозни щети за биологичното разнообразие".

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 22726
архив

Нищо не подобрява настроението сутрин в офиса така както шепа "Виагра", разтрита на прах и изсипана в общата кутия за кафе.

 

няма нови новини
Днес: 205
hot
най-четени новини в момента
сега
4530
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Яко плюскане на "Орлов мост" - агитките на Маджо и Божков смениха луксозната бира с биосокове и сладолед. Метежниците в категорията 60+, но лелеят за ново бъдеще (СНИМКИ)
x
Извънземни бомбардират Луната? (ВИДЕО)
x