Вход
София
Времето в София 19 o C

Истината е единственото спасение пред лицето на терора

Истината е единственото спасение пред лицето на терора

на 11.06.2019
13907
8
Истината е единственото спасение пред лицето на терора

16-годишното момче от Пловдив, което бе обвинено в тероризъм, безспорно е жертва. Жертва на терористи, джихадисти, които месеци наред са му промивали мозъка. Свързали са се с него, започнали са да го обработват - никой не е застрахован, няма имунизация затова - освен информираност и ежечасно внимание от страна на възрастните. 

Но това момче не е жертва на обществото ни, нито на разследващите, още по-малко пък на медиите. То има равни права с всички останали граждани на България и когато бъде повдигнато такова обвинение, което говори за намерение за масово изтребление, хората имат право да знаят всички подробности по случая. 

В името на правата на тези граждани, много от които се свързаха с нас, за да дадат информация за семейството и недоумяваха защо никой не я публикува, медията ни изпълни обществения си дълг - да информира. Както и да задава въпросите, които се питат хората - потърсихме училището, за да стане ясно дали има адекватна реакция, дали някой работи с останалите деца, дали някой е информирал учителите как да реагират адекватно. Нищо от това обаче не е факт. Така, че не ние сме тези, които трябва да бъдат заклеймявани. 

Медии, които претендират да работят в услуга на обществото, каквото е нашето призвание като журналисти, от безсилие масово се правят на моралисти. Какво друго да кажат по случая, след като са предали читателите си? Оправдават се от гузност, нападайки нас. Кой е прав, ще решат гражданите. 

Но е за отбелязване, че същите тези медии яростно настройват обществото срещу това момче, нищо че не споменават името му - публикуват с оценки подробности от разследването, разкриват какво са съдържали чатовете между младежа и джихадистите, уточняват, че той изпитвал удоволствие да гледа клипове с убийства... Къде тук е моралът и не е ли това много по-вредно за момчето? А и не е ли съдът институцията, която ще каже последната си дума и не е ли съдебната зала мястото, където да се разкриват доказателства? 

От въпросните писания, които публикуват уж моралните медии, става ясно, че този младеж се е снимал с приготвяните бомби, пращал е клиповете на джихадистите, а за награда са му пускали да гледа видеа с трупове и убийства. Това явно не е стигма, щом го съобщават "моралните" медии, така ли? Същите тези, които зоват за закрила на момчето и връщане в нормалната му среда, сред приятели и съученици. Искат да тръгне на училище, където никой от съучениците му не подозира, че именно той е вербуваният, без никакъв надзор, без дори да е ясно дали вече е дерадикализиран, дали е вкарал в схемата и други съученици и още куп въпроси, които предизвикват ужас у хиляди пловдивски родители. 

Най-големите "моралисти" в медиите публикуваха шокираща новина - момчето приемало за награда да гледа видеа с  разчленяване на хора! Кой ще гарантира безопасността на съучениците му?

Бърза справкта с идентични случаи в САЩ, Великобритания и много други държави, където е имало подобни случаи, показва, че медиите за секунди са на крак, говорят с родителите, търсят отговори, как се е стигнало до тук, показват беседите на психолози с децата, а всички институции дават подробни отговори, така че бърдо да се стигне до същината на проблема и обществото да намери изход за решението му. Никой не говори за стигма, заклеймяване, задкулисие, криене - всичко се разкрива с превантивна цел. И не на последно място - не действат никакви съчинени правила за лични данни, защото става дума за заплаха от масово изтребление.  

Но лъсна, че на "моралистите" им е по-лесно да заклеймяват, вместо да си свършат работата, а после да оправдават криворазбрания си морал, с който ми е неудобен и не е като тях - под калъп. 

Никой не иска да стигматизира Мартин, напротив, и той, като всеки човек изпаднал в трудно положение, има нужда от помощ - адекватна помощ от цялото общество. От помощ обаче имат и всички родители в Пловдив, които не смеят да пуснат децата си на училище, защото се страхуват, че никой нищо не казва. Хиените не сме ние, които информираме хората за това, което питат, а не изнасяме безполезна информация с шокиращи подробности за зверства, която цели единствено кликове.

Случаят е за тероризъм и едно момче, в чието положение може да е всяко българско дете. Затова е дълг на всички, дори на родителите, да говорят и да разкриват, да запознаят обществото с всяка подробност, за да бъде то сплотено в борбата за спасяването на Мартин и на всички български деца. Пред тероризма всички различия, завист и злоба трябва да паднат, ако искаме да се спасим от този бич.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2586
архив

Казали на мъжа ми: – Вашата жена изглежда много млада! Той им отговорил: – Разбира се, вампирите не стареят!

 

няма нови новини
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
сега
1745
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
РЕВОЛЮЦИОННО: Японците откриха тъкан, която обезврежда вируси и бактерии
x