Вход
София
Времето в София 21 o C

Истината за 113-метровия "Ай Тауър" - на Божков ли е строежът и защо го брани Мая Манолова

Истината за 113-метровия "Ай Тауър" - на Божков ли е строежът и защо го брани Мая Манолова

на 27.05.2020
48919
0
Истината за 113-метровия "Ай Тауър" - на Божков ли е строежът и защо го брани Мая Манолова
Автор: ПИК
27.05.2020
0
48919

Тези дни медиите гръмнаха с поредния скандал, за който институциите са сезирани още през 2017 година, но удобно са мълчали досега. Става въпрос за строежа на 113-метровата сграда „Ай Тауър“, който вече се извисява в огромни размери срещу Министерството на земеделието.

Вниманието на медиите бе пренасочено към Разрешението за строеж на сградата, въпреки че скандалът изобщо не е там – документите на сградата са законни, базират се на законова поправка, приета за строителството на мащабни строежи от 1-ва и 2-ра категория като магистрали, пътища, пристанища, летища, ТЕЦ-ове и други.

Разрешителното за строеж на „Ай Тауър“ е изтекло в края на 2017, но през февруари 2019 (година след гратисния период за подновяването му), главният архитект на София подписва Преработка на проекта им по чл. 154, базирайки се на промените в ЗУТ, според които разрешителното им за строеж се удължава от 5 на 10 години. Така се прилага на практика поправката в ЗУТ, която е била с особена важност за този проект, тъй като без нея строежът на „Ай Тауър“ просто е нямало как да се случи.

Фокусът в този скандал, обаче, е съвсем друг. Кой е един от инвеститорите в „Ай Тауър“ и защо сега се случва всичко това?

В някои медийни публикации вече се прокрадна името му – това е Васил Божков. Фирма, свързана със скандалният бизнесмен, е една от компаниите-инвеститори в проекта и това е отговора на въпроса „Защо сега?“ се разразява този скандал, при положение, че за строежа е вече в съществената си фаза.

За проблемите, които тази сграда създава на жителите в квартала, е имало множество сигнали до институциите от граждански сдружения от 2017 насам, но явно натискът върху тях е бил доста голям, защото никой не направи нищо. Дори Ангел Джамбазки обърна общественото внимание към „Годзилата“ Ай Тауър и факта, че този проект ще засенчи почти всички околни жилищни сгради, но отново никой не реагира. Да не говорим, че мястото на такава висока сграда изобщо не е там – в историческия център на София, срещу сграда като Министерството на земеделието, която е паметник на културата, категорични са и експерти.

Дали този проект не е закрилян от същия този „голям играч“, който в последствие се оказа „най-търсения престъпник“, който държавата не може да върне в България? Или самият държавен апарат, който е имал интерес той да стори тази сграда?

Дали е случаен фактът, че точно сега, когато Божков вече не е удобен, прокуратура, институции и медии се сетиха да обърнат внимание на строежа. Удобно се измества фокуса на проблема и не се задава другия изключително важен въпрос:

Защо досега никой не протестираше срещу този строеж?

Въпреки че обществено проучване, направено от агенция „Ноема“ показва, че недоволството на жителите в квартала срещу строежа на “Ай Тауър”е 66%, никъде от медиите не чухме за протест на жителите в квартала и причината за това е повече от съществена – хората са били заплашвани и има свидетелства за това.

Дори видния протестър Никола Вапцаров до вчера обясняваше, че няма да протестират срещу “Ай Тауър”, защото не живее там. Днес обаче, го виждаме не само с отношение към казуса, но и точно обратното на уж принципната му позиция. Вапцаров защитава строежа на “Ай Тауър”с напълно несъществени аргументи, но достатъчни, за да му осигурят обществено внимание.

Нещо повече – Мая Манолова, която той издигна за кандидат кмет, също е „на амбразурата“ точно сега, в този критичен за Божков момент и фактите водят само към един извод – че вероятно и двамата в момента са финансирани доста сериозно от Васил Божков и това е причината да защитават интересите му.

Това е и основният мотив Вапцаров да се опитва да измести фокуса от реалните проблеми, свързани с “Ай Тауър” – няма как да протестират с Мая Манолова срещу сграда на благодетеля, който ги финансира, логично е. По същата причина вероятно и определени медии им дават трибуна.

При строежа на “Ай Тауър” са погубени изключително ценни артефакти, твърдят още хората на място. Жители в района алармират от години, че при строежа на сградата са открити и съсипани находки. Западния некропол на Антична Сердика от четвърти век били бетониран в основата на 113-метровия небостъргач "Ай Тауър", твърдят хората, но дали е така и до днес не казват институциите. 

Столичанинът Драган Милев, наблюдавал този процес от прозореца си, разказва за това пред медиите преди още две години: "Казаха, че са намерили гроб от IV век, както и по-късни - от X век, и са намерили нещата вътре, които са в римските традиции, а по-късно били намерени и турски. Казаха, че се води късноантичен некропол.“

Упражнен ли е натиск върху експертите, при положение, че въпреки фактите, експертната комисията "не е открила археологически структури с експозиционна стойност" и теренът е бил освободен за инвеститора? 

Сега обаче, всичко това е удобно, тъй като Божков вече е разжалван. Но последствията от престъпното нехайство са необратими и “Ай Тауър” е надвиснала като Годзила над историческия център на София.

Три години се мълчи и се разрешава тази дейност, без да се провери как се строи там. Все още никой не се интересува кои изключително интересни банки са отпуснали кредити за този строеж? Възможно ли е спестените от държавни такси пари от хазарт да са били пренасочвани именно към този строеж? Защо? Кой се облагодетелства от това? Остават все реторични въпроси!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9855
архив

- Тате, какво да правя с 10 лева в центъра на София?
- Потроши ги бе, сине, веднъж се живее!

няма нови новини
Днес: 181
hot
най-четени новини в момента
сега
5060
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР: Не се поддавайте на провокации, протестирайте в рамките на закона (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Денят е много опасен - не напускайте дома си, сексуалната енергия подкопава здравето
x