Истинският отчет на Минеков - скандал след скандал и тотален разпад в Министерството на културата

Акценти

Истинският отчет на Минеков - скандал след скандал и тотален разпад в Министерството на културата

49932
на 19.01.2023
Истинският отчет на Минеков - скандал след скандал и тотален разпад в Министерството на културата
Автор:   ПИК

Днес, на ден 171-ви от встъпването в длъжност на четвъртия служебен кабинет на Румен Радев, министерският екип на премиера Гълъб Донев се събра на нарочна среща, за да си докладват един друг кой каква работа е свършил от началото на мандата.

препоръчано

Не можем да си кривим душата - макар да си имат трески за дялане, министрите на Донев за кратко време успяха да извадят държавата от режима на пауза и според всеобщата оценка, успяват, сравнително добре, да водят страната през кризата, завещана ни от предишния редовен кабинет на "Промяната".

И понеже всеки отбор, колкото и да е добър, си има "черна овца", то медалът за издънката на кабинета "Донев" безапелационно печели злополучният министър на културата Велислав Минеков!

Днешният му отчет пред служебния премиер изглеждаше долу-горе по следния начин: 300 читалища получили подпомагане, 7 млн. лева подпомогнали творческите индустрии, в НФЦ били подписани договори, променен бил съставът на управителния съвет на фонд "13 века България"...

Действителният отчет на министъра на културата обаче може да бъде описан много по-кратко, точно и ясно: Скандал до скандал!

Откъде да започнем?... Нека бъде отзад напред.

Като свое постижение Минеков изглежда отчита назначенията на приближени на различни постове. Така например с негово решение във фонд "13 века България" се оказа, че е назначена Татяна Дончева. Мотивът му: "Дончева е дипломирана в Музикалната академия и работи като цигулар, виждам я често в зала "България".

Странните назначения на културния министър не се изчерпват само с горното. Дори и от "Продължаваме промяната" го преследват заради скандалното курдисване в министерството на протежето му Светослав Трайков, прочул се с ареста си за спирането на софийското метро по време на протестите през лятото на 2020 г.

От тогава е и крепката му дружба с Минеков, покрай когото специалистът по Фейсбуск (моля ви се, това е напълно сериозен отговор от Минеков защо Трайков е на държавна хранилка в министерството - б.р.), получава важната началническа позиция на отдел "Европейски програми и проекти".

Най-пресният скандал с участието на Трайков, наричан още "терориста от метрото", е само от преди няколко дни - командировка на Световния икономически форум в Давос. А там - гурме специалитети и десерти, гарнирани с 23-каратово злато! Това са екстрите, с които се поглези протежето на Минеков в швейцарския курорт Давос, където по традиция всяка година събира бизнес и правителствени лидери. Какъв правителствен лидер е Светослав Трайков, че да се омеша сред истинските световни водачи в швейцарския курорт, ще попитате вероятно? И ние това се питаме...

Като началник на отдел "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата Трайков отговаря за осъществяването на Плана за възстановянане и устойчивост в културния сектор, който предвижда 46 милиона лева за дигитализация на архивите. По него още нищо не е направено, но протежето на Минеков поне си направи густо на душата!

"Светослав Трайков е казусът. Нормално ли е човек, който публично се хвали, че трови кучета с антифриз и застава на страната на денацифициращите Украйна, да оглавява отдел във вашето министерство?". Този резонен въпрос повдигна Депутатът Христо от "Промяната" по време на заседание на Комисията по култура в Народното събрание през декември. Отговорът на Минеков? Трайков бил намразен по време на протестите, в които бил активен участник. Горканчо! Клетник!

Как още не му е издействал орден "Стара Планина" за тази негова саможертва в името на революцията на Юмрука? С днешна дата няма и да му се получи, защото некултурният министър на културата Велислав Минеков нападна дори президента, на когото дължи назначението си във ведомството.

Както ПИК писа само преди няколко дни Минеков страдал, че не може да уволни директора на Народния театър. Вместо да решава проблемите в културата, той ги създава и се набута по безобразен начин в конфликта на първата ни сцена, предизвикан от вандалското поведение на Александър Морфов, обиди актьорите и заплаши директора.

Поведението на Минеков ядоса и президента. Вместо да го махне незабавно заради безбройните гафове, Радев само му отправи предупреждение. А културният министър продължи в познатия си стил. "С арогантен език Минеков нападна дори президента, че "тоя не го бил поканил на срещата с актьорите". Явно министърът до такава степен си е повярвал, че е "велик", че не си дава сметка, че "тоя" е президентът на Република България и е негов работодател", написаха в сигнал до ПИК възмутени от началника си служители на министерството.

С това скандалите, забъркани от Минеков и свитата му в културното министерство, не се изчерпват. В края на миналата година се разчу, че заместничката му Борислава Танева е финансира проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд "Култура" в "конкурс" - майки и деца.

Майката, финансирала проекта на детето, е не само заместник-министър на културата, но и упълномощена изрично от Минеков да председателства вместо него Управителния съвет на Национален фонд култура (НФК), който е провел "конкурс", за да разпредели повече от 12 000 000 лева държавни пари. Браво, Минеков! Браво, Танева! И това са хора на държавна служба, които са лицето на културата?!?

От публично публикуваните "резултати" стана ясно, че проектът на "Drop Down Community", с продуцент Алекс Атанасов, син на заместник-министърката, е финансиран с 31 517.40 лв. 

Фрапиращ факт, който стана ясен наскоро е и това, че с близо 100 000 лева държавни пари е финансиран по същата конкурсна процедура на НФК на действащ към момента на провеждане на конкурса член на Управителни съвет на Национален фонд култура - лицето Яна Генова, директор на Фондация "Следваща страница". В условията на конкурса е ясно записано, че проекти на организации на членове на УС на НФК са абсолютно недопустими дори да кандидатстват, камо ли да бъдат одобрени за финансиране с решение на същия този управителен съвет, след няколко етапа на оценка.

И още - Минеков безобразно се набута в скандала в Народния театър, предизвикан от вандализма на Морфов, заплаши актьорите и директора, изпроси си благодарствени писма от културни институции, за да си спаси кожата... Този човек дори картата си на министър загуби. Ако Радев го остави още малко на този пост, може да закрие и собственото си министерство.

Боже, опази България, от Минеков и Минековци!
 
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Тичането за здраве в града може да бъде опасно Тичането за здраве в града може да бъде опасно
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК