ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОРД: Борсите загубиха 19 трилиона евро заради коронавируса - повече от дълга на Европа!

СВЕТЪТ ДНЕС

ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОРД: Борсите загубиха 19 трилиона евро заради коронавируса - повече от дълга на Европа!

13575
на 04.04.2020
ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОРД: Борсите загубиха 19 трилиона евро заради коронавируса - повече от дълга на Европа!
Автор:   ПИК

С парите би могло да се погаси целият държавен дълг на Европа и все още ще останат пет трилиона евро: 50 805 публични компании по целия свят загубиха 19,4 трилиона евро само за шест седмици, показват изчисленията на германския всекидневник Handelsblatt. Подобен голям срив за толкова кратко време представлява исторически прецедент, пише Инвестор.бг.

препоръчано

Курсовете по целия свят се свиха с 24 процента, в Германия 755-те листнати на борсата компании са засегнати още по-силно с понижение от почти 30 процента. Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.

От борсовия връх на 19 февруари в Dax всички 30 акции отчетоха спадове в двуцифрени проценти. Beiersdorf все още е в най-добрата позиция със загуба от „само“ 15 процента. Производителят на двигатели MTU е най-губещ, със спад от 50 процента. Експертите остават скептични към следващите седмици.

„Докато броят на инфекциите по света продължава да се увеличава и пикът все още не е достигнат, курсовете ще продължат да намаляват навсякъде", прогнозира главният стратег Ести Дуек от френския управител на активи Natixis.

Когато Dax се покачи до 13 789 пункта на 19 февруари, коронавирусъ се разпространяваше в Китай от два месеца и отдавна беше пристигнал в Европа. Но едва когато броят на заразените започна да се удвоява във все по-кратки и по-кратки интервали и се регистрираха първите жертви, на пазара надделя друга тема - пандемията няма да остави икономиката без последствия.

Оттогава курсовете падат, а икономическите анализатори ревизират прогнозите си почти ежедневно. Федералното министерство на икономиката на Германия обяви в сряда, че очаква икономиката да се срине дори с повече, отколкото през финансовата криза през 2009 г. По това време брутният вътрешен продукт спадна с 5,7 процента - повече от всякога в следвоенната история.

Тъй като производството в световен мащаб е ограничено и има блокада във все повече и повече страни, много от експортните компании страдат особено силно от пандемията. Ето защо това удари особено силно германския фондов пазар. Компаниите в Dax загубиха 31 процента от стойността си в рамките на шест седмици, тези в MDax – 32 на сто, а 35 процента бе спадът в SDax.

Това означава, че германските компании отново губят над средната стойност, както често се е случвало в миналото. Ефектът е, че теглото на германския фондов пазар, измерено спрямо останалия свят, ще продължи да намалява. В лицето на SAP федералната република има само една компания в момента сред ТОП 100 на най-ценните компании в света. Далече назад са дните, в които Bayer, Siemens, BASF, Daimler и Deutsche Telekom също можеха да почувстват, че принадлежат в този елит.

Причината за това е, от една страна, едностранното фокусиране върху традиционните сектори като автомобилната индустрия, химикалите, машиностроенето и търговията на дребно - наричани на финансовите пазари „старата икономика“. Технологичните компании са рядкост. Към това се добавя и силната зависимост от износа. Онова, което стимулираше печалбите в продължение на години, защото компаниите успешно обслужваха процъфтяващите пазари на Азия и Америка и където приходите им се увеличаваха с двуцифрени процентни ръстове година след година, сега, във времена на протекционизъм и свиване на световната икономика, мутира в истинско наказание.

Пандемията от коронавируса, с ограниченията за пътуване и пречупените вериги за доставки изостря тежкото положение. Ето защо инвеститорите се оттеглят повече от германския пазар, отколкото от други пазари. Сред големите корпорации в Dax най-много в последните шест седмици загубиха акциите на Lufthansa и Continental - повече от 40 процента, а производителят на двигатели MTU дори 50 процента. Lufthansa не генерира почти никакви приходи, защото почти всички самолети остават на земята. 87 000 служители са изпратени да работят на съкратено работно време.

Замирането на европейското производство на автомобили принуди доставчика Continental да затвори фабриките си, след като акционерите трябваше да преглътнат и няколко предупреждения за финансовите резултати преди пандемията. А новакът на Dax MTU отмени обявения по-рано дивидент заради масовите производствени ограничения, които допълнително засилиха масовия отлив на средства.

Кои са малкото печеливши от кризата

Ако търсите малкото победители в кризата на германската борса, ще ги намерите в подиндексите. Тъй като много клиенти вече не влизат в магазините, приходите на Zooplus, онлайн търговец на храни за домашни любимци, се изстрелват нагоре. Високото съотношение на собствения капитал от над 50 процента прави книжата привлекателни за инвеститорите, тъй като в условията на криза се търсят компаниите със силни баланси. Фактът, че Бордът на директорите се придържа към консервативната си прогноза за ръст от едва дванадесет процента през тази година и да не изпада в еуфория, съответства на настроението на фондовите пазари и създава доверие във времена на криза.

Сред малкото германски технологични акции на кризата успешно се опълчва Teamviewer. Софтуерният специалист за отдалечени работни станции се възползва от кризата, защото все повече хора работят от вкъщи. Все повече IT отдели във фирмите се нуждаят от помощта на софтуера на Teamviewer, за да осъществяват достъп до компютрите на служителите от разстояние, така че да могат да отстранят (потребителските) проблеми. Компаниите плащат за тези услуги, което от гледна точка на акционерите ще се отрази положително на следващите тримесечни данни.

След кризата много тенденции няма да се задържат или ще отслабнат, но някои вероятно ще останат. „Ние се възползваме от някои мегатенденции", каза през февруари директорът на Teamviewer Оливър Щайл. Експертите от индустрията също предполагат, че теледейността ще стане все по-разпространена в дългосрочен план и че пандемията ще даде нов тласък, тъй като много служители работят от дома си за първи път.

В Германия Drägerwerk постигна най-големия ръст на цената на акциите си по време на кризата. Базираната в Любек компаания за сигурност произвежда защитно облекло и апарати за командно дишане в страната и чужбина. Федералното правителство даде поръчка за 10 000 устройства, а правителството на САЩ поръчка маски – над 50 млн. броя. Доставката трябва да се извърши през следващата година и половина. Така че в случая става дума за дългосрочен ефект.

Главният изпълнителен директор Щефан Дрегер остава предпазлив с прогнозата си за финансовите резултати, тъй като не могат да бъдат изключени възможни затруднения в доставката, което все още може да има отрицателно въздействие върху бизнеса през годината. Явно това не притеснява инвеститорите. Акцията се изстреля с 57 процента от началото на кризата.

Срещу малкото печеливши компании се изправят много изпаднали в криза. Компании с вече обтегнати финансови баланси, като Thyssen-Krupp, са особено засегнати. При тях инвеститорите най-вероятно се страхуват от трудности с ликвидността. Под натиск е и Ceconomy, известна под старото име Mediasaturn. Три ключови параметъра карат вложителите тук да са предпазливи. Със съотношението на собствения капитал от 9,4 процента през последното тримесечие компанията се счита за финансово слаба.

С всяко евро от приходите Ceconomy постигна печалба преди данък от едва 1,1 цента през миналата година. На всичкото отгоре компанията ще има нужда от 82 години, за да изплати дълговете си от паричния си поток. Период от над 15 години принципно се счита за много дълъг.

Що се отнася до оценката на акциите след срива, много анализатори са скептично настроени дали книжата наистина вече са достигнали атрактивно ниво на покупка. „Аргументът, че акциите са достигнали атрактивно ниво на цените, е много съмнителен", казва главният икономист на M.-M.-Warburg Карстен Клуде. Може дори да са станали по-скъпи. Това ще е така, ако печалбите на компаниите се сринат дори повече от курсовете.

Това е напълно възможно, защото анализаторите все още не са променили оценките си за корпоративните приходи от началото на кризата. Причината за това е, че никой не знае дали и колко изобщо се печели. В момента има редица компании, които отменят прогнозите си, но няма нови.

Като представителна извадка за мнозина ще служи компанията за строителни материали Heidelberg-Cement, която заяви, че не може да се прецени колко дълго ще продължат защитните мерки, предприети от правителствата, и какви ефекти ще имат върху строителството в отделните страни. „На този фон понастоящем не са възможни сериозни анализи и прогноза за финансовата 2020 година", заяви новият изпълнителен директор Доминик фон Ахтен.

Но вече има надежда за икономиката и фондовия пазар: евтиният петрол. Цената се срина с 65 процента от началото на годината. Досега в историята има само един такъв срив, в началото на финансовата криза през 2008 г. Евтиният петрол намалява разходите за много химически, фармацевтични, автомобилни, машиностроителни и стоманодобивни компании - ако те отново започнат да произвеждат. За потребителите спадът в цените заради по-ниските разходи за отопление и гориво в бъдеще може да е равносилен на намаляване на данъците.

По този начин компаниите могат да компенсират поне част от спада в търсенето. Авиокомпаниите спестяват най-много. Керосинът представлява 20 до 30 процента от общите разходи за Air France, Lufthansa и други установени групи, като делът е още по-висок за нискотарифните авиокомпании. Но ще отнеме известно време, преди положителните ефекти да се отразят в по-високите печалби. На първо място, самолетите трябва да излетят отново.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 313
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това