ИСТОРИЧЕСКО: Армения и Турция отварят сухопътната граница за граждани на трети страни

Европа

ИСТОРИЧЕСКО: Армения и Турция отварят сухопътната граница за граждани на трети страни

7818
на 03.07.2022
ИСТОРИЧЕСКО: Армения и Турция отварят сухопътната граница за граждани на трети страни
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Арменски и турски официални лица се споразумяха да отворят сухопътната граница за граждани на трети страни, посещаващи двете страни възможно най-скоро, съобщи турското външно министерство на 1 юли. 

препоръчано

“Пратениците за процеса на нормализиране между Анкара и Ереван „се съгласиха да позволят преминаването на сухопътната граница между Турция и Армения от граждани на трети страни, посещаващи съответно Турция и Армения, на възможно най-ранна дата и решиха да започнат необходимия процес за тази цел“, се казва в изявление на министерството. 

Турция и Армения не са установявали дипломатически отношения от началото на 90-те години, след като последната получи независимост.

Арменската окупация на азербайджанските територии в Нагорни Карабах беше основната причина Турция да затвори границите с Армения и да не установи нормални връзки с нея.

Като част от мерките за изграждане на доверие, Турция и Армения подновиха чартърните полети между Истанбул и Ереван, докато Армения отмени ембаргото върху турски стоки.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК