Италиански шеф готвач оценява питките на Фестивала на брашното

Гост

Италиански шеф готвач оценява питките на Фестивала на брашното

81656
на 10.05.2016
Италиански шеф готвач оценява питките на Фестивала на брашното
Автор:   ПИК

Над 1000 гости се включиха на финала в град Своге

Италиански шеф готвач пристигна от Ботуша специално за финала на Фестивала на брашното, който се проведе в продължение на месец по Искърското дефиле. Винченцо Абате бе част от журито, което оценяваше чудните и приказни питки, измайсторени от жените от град Своге и околните села.

"Този ароматен мирис ме връща в моето детство, никога не губете традициите, не позволявайте на Европейския съюз да ги заличи, както заличиха нашите традиции в Италия", каза с прискърбие Абате и допълни, че по-вкусен хляб през живота си не е вкусвал. В журито участваха още заместник кметовете на Своге - екс национала Христо Йовов и Вальо Михайлов, дизайнера Едис Пала, техноложката Румяна Милчева, както и д-р Маринков, който е инициатор събитието да ни пренесе 120 години назад във времето, по стъпките на Иван Вазов, където той е създал най-хубавите си пътеписи, а жените по селата са го посрещали с питки и шарена сол.

препоръчано

"Щастлив съм, че успяхме да накараме хората отново да прочетат историята ни, да се върнат към онези добродетели от миналото и да не забравяме, че най-важната ни цел е да построим паметник на Вазов, там горе до Ветриловата воденица, където той е творил", с умиление каза лечителя на района д-р Маринков.

От пъстри по пъстри питки участваха на финала - като книги, като кошници, като националното знаме, като агънца, като дворци, с изображение на Свети Георги, на Дядо Йоцо, на Иван Вазов, със слънчогледи, цветя, таралежчета, овчици, пиленца и цялото въображение, на което е способен човек. 

Повечето от участниците бяха с типичните за района национални носии, като танцуваха, пяха и рецитираха стихове на Вазов. Конферансие на "Търкулнала се питката ... та чак до Своге" бе водещата на предаването Позиция по Евроком Нина-Никол Хамилтън, облечена също в народна носия.

За победителите освен парични награди, имаше чувалчета с брашно и електро-уреди, осигурени от Дипломат. Бела България пък се е погрижи за всички гости на площада да има подаръци, както и вкусен кетъринг в допълнение с лютениците на Олинеза. 

 

Бяха наградени 13 участника в различни категории - за най-вкусна питка, за най-интересно представяне, за най-тематична питка,  за най- интересна визия , най-млад, най-възрастен участник, най-атрактивна питка, както и специални призове от Дипломат и Tupperware. Колективните призове и по 20 килограма брашно отидоха при клуб Доверие и професионално училище Велизар Пеев.

Едномесечната ициатива "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" обедини 12 села от Искърското дефиле - Владо Тричков, Томпсън, Реброво, Луково, Гара Лакатник, Гара Бов, Церово, Свидня, Искрец. Дружево, Миланово, Лесковдол. Тя се проведе под патронажа на кмета на град Своге Емил Иванов и със съдействието на Балканска медийна Асоциация.

Сподели:
Бомба x
Ето по какви мръсни игрички в секса си падат мъжете и жените Ето по какви мръсни игрички в секса си падат мъжете и жените
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това