Вход
София
Времето в София 15 o C

И Африка може да плени с вкус

И Африка може да плени с вкус

Черният континент е дал на света невероятни рецепти
на 30.10.2012
8055
1
И Африка може да плени с вкус

Африка е континент, който дава на света истинска палитра от националности, религии, кухни, традиции. На това място се сблъскват ароматните и пикантни арабски ястия с интересния и странен за европейците вкус на страните на юг от средата на материка. Изобилието на банани и кокосови орехи, заради подходящия климат, е в основата на много сладки и солени специалитети. Африка е и място, което предлага невероятни комбинации от подправки, които могат да се намерят и у нас. И така, ястието ще придобие истински африкански вкус.

 

Африканска фъстъчена супа

 

Необходими продукти:

2 ч. л. фъстъчено олио

1 ч. ч. наситнен лук

2 пресовани скилидки чесън

1/2 ч. ч. нарязани печурки

1/4 ч. л. натрошени люти чушки

1/2 ч. л. сладък червен пипер

1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил

2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон

1 малък буркан доматена салца

1/2 ч. ч. пюре от предварително сварени сладки картофи

1/4 ч. ч. фъстъчено масло

 

Начин на приготвяне:

Загряваме фъстъченото олио до умерена температура. Запържваме вътре лука и гъбите. Прибавяме чушките, червения пипер и джинджифила. Оставяме за минута. Добавяме доматената салца и бульона. Къкри 15 минути. Сваля ме от огъня и след като се охлади я пюрираме. Слагаме картофеното пюре и фъстъченото олио. Пасираме отново. Сервираме супата топла и с пресен лук.

 

 

 

 

 

Доро уат

 

Необходими продукти:

1 пиле без кожа, разделено на порции

6 ч. ч. червен лук, нарязан на ситно

1 к. ч. смес от подправки Бербере

2 чаени чаши подправено масло

1/4 ч. л. черен пипер

1/4 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. млян джинджифил

сол на вкус

1/2 ч. ч. червено вино

2 - 3 ч. ч.

6 твърдо сварени яйца

1 лайм

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лимона на четвъртинки. Намазваме пилето с него и го поставяме в купа. Запичаме лука до кафяво в сух тиган. Едва след това добавяме маслото. Доливаме чаша вода и виното, както и подправките. Разбъркваме всичко.  Слагаме пилето и задушаваме за около половин час. Периодично доливаме вода. Когато сосът започне да се сгъстява, добавяме и обелените и настъргани яйца. Поръсваме с пипер и сваляме от огъня.

 

 

 

Смес от подправки Бербере

 

Необходими продукти:

2 ч. л. кимион на зърна

4 пъпки карамфил

3/4 ч. л. семена от кардамон

1/4 с. л. бахар на зърна

1 ч. л. чимен на зърна

1/2 ч. л. семена кориандър

10 малки сушени червени люти чушки

1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил

1/4 ч. л. куркума

1 ч. л. сол

2 и 1/2 с. л. сладък червен пипер

1/8 ч. л. канела на прах

 

Начин на приготвяне:

В сух тиган се запичат семена кимион, карамфил, кардамон и черен пипер, както и бахар, чимен и кориандър. Оставяме така две минути и махаме от котлона. Оставяме да изстине 5 минути. Смиламе семената. Добавяме и изчистените от семки люти чушки, както и останалите подправки. Можем да съхраняваме около четири месеца.

 

 

Шунка и ямс на фурна

 

Необходими продукти:

1 кг ямс (картофи)

1 портокал

1/4 ч. л. индийско орехче

500 г шунка

1 - 2 ч. л. горчица

1 и 1/2 ч. ч. мляко

2 с. л. сусам

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите и нарязваме на тънки парченца. Половината разстиламе върху тава. Отгоре подреждаме половината от портокала, индийско орехче, сол и пипер. Подреждаме шунката и поливаме с горчицата. Отгоре затваряме с останалите картофи, останалия портокал и подправките. Заливаме с млякото. Покриваме тавата с олио и печем за около 40 минути в умерена фурна – около 180 градуса. Когато стане готово, фолиото се маха и се поръсва със сусамовите семена и се пече още 15 минути или докато течността се изпари.

 

 

 

 

 

Супа от Конго

Необходими продукти:

1 кокосов орех

пилешки бульон

10 гр сметана

индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

Разполовяваме кокосовият орех. Изливаме млякото в чаша. Настъргваме едната половина от месестата част на ренде. Втората правим на кубчета. Леко ги изпичаме. Млякото и соса се смесват със същото количество пилешки бульон. Подправяме с настърганото индийско орехче, добавяме и кубчетата от кокосовия орех. Варим до омекване. Застройваме със сметаната.

 

 

 

 

Салата от Уганда

Необходими продукти:

400 гр банани

100 гр стафиди

20 гр овесени ядки

100 гр шунка

200 гр сметана

1 лимон

няколко листа зелена салата

 

Начин на приготвяне:

Накисваме стафидите във вода. Нарязваме бананите на кръгчета и смесваме с овесените ядки, като и ситно нарязаната шунка и стафидите. Правим сос от сметаната и сока и кората на лимона. Сервираме върху листа от маруля.

 

 

Риба от Нигерия 

Необходими продукти:

250 гр филе от риба

25 брашно

100 гр оцет

100 гр вода

50 гр лук

5 гр черен пипер на зърна

1 дафинов лист

1 ч.л. къри

30 г олио

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме рибното филе на парчета. Солим, овалваме в брашно и пържим. Смесваме оцета и водата. Слагаме и зърната черен пипер, дафиновия лист. Добавяме и лука и варим до неговото омекване. Размиваме кърито с вода и изсипваме в кипящата вече марината. Варим още две минути. Заливаме рибата с маринатата и държим едно денонощие в хладилника.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
I thgohut finding this would be so arduous but it's a breeze!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15373
архив

Чък Норис кара дизел с газова уредба.

няма нови новини
Днес: 327
hot
най-четени новини в момента
сега
2609
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПРОЛИВЕН ДЪЖД ОТНОВО ЗАЛЯ СОФИЯ: Бурята удари за трети път днес (ВИДЕО)
x
НЕВЕРОЯТНО: Хората притежават свръхестествени способности
x