Вход
София
Времето в София 10 o C

И Ламар като Гьоте имал млада приятелка

И Ламар като Гьоте имал млада приятелка

Старият поет фабрикувал стиховете си „на килограм”, искал от Багряна да му пише тройка за поезия
на 20.04.2016
11184
3
И Ламар като Гьоте имал млада приятелка
Автор: ПИК
20.04.2016
3
11184

Колоритната фигура на стария поет анархист Лальо Маринов - Ламар (1898-1974), още се помни от старите софиянци. Той се движел из столичните кафенета и ресторанти с достолепната осанка на патриарх – с ретроградната в очите на мнозина папийонка, с бялата си грива на стар лъв.

Обичал добрата приказка в добра компания с добро вино – затова го приемали всички, пък и Ламар като че ли нямал литературни и житейски врагове. Никой никога не го бил чувал да каже нещо лошо за колега в литературния свят.

Често странният псевдоним на стихотвореца от троянското село Калейца му изигравал лоши шеги. През 1947 г. главният редактор на сп. “Български войн” Александър Гетман повел група поети на литературно четене из плевенските села. Отишли и до Беглеж. Посрещнал ги местният читалищен деец, който също пописвал стихове под гръмкото литературно име Ружин Лалетов. Когато в селското читалище се събрало селото, той започнал да представя гостите. Казвал по някоя дума за всеки.

Като стигнал до Ламар, искал да бъде оригинален и рекъл пред сащисаните селяни: “Това е Лальо Маринов от село Калейца, Троянско, за когото Людмил Стоянов преди време беше писал, че заплашвал Европа с “пиздонима Ламар” (вместо псевдоним – б.а.).

Като казал конфузната думичка пред публиката, фамозният Лалетов погледнал за ефекта в залата. Селяните били смаяни – що за птица е този Ламар, пък целомъдрените беглежчанки, зачервени от срам, свели поглед надолу. Словото на местния поет било оценено по достойнство от писателската делегация – гостите изпопадали от смях и дълго след това се шегували с “пиздонима” на Ламар.

В последните години от живота си Ламар, по свидетелствата на съвременниците си, пишел стиховете, както се казва, “на килограм”. Тъй като бил популярно име, печатал доста. Знаел си кусурите като поет, но според думите му – “ръката го сърбяла да реди римите”. Носел ги често и на Елисавета Багряна, тогавашен редактор по поезията в дебелото списание “Септември”. За да не обиди стария си колега (Багряна била “само” 5 години по-голяма от него), известната поетеса му казвала: “Лальо, добри са ти стиховете. Пипни на някои места няколко думички и ще станат отлични”. На което Ламар с боботещ глас компромисно отговарял: “Лиза, аз “отличен” не ща. Пиши ми една тройка и ми пусни стиховете в списанието...”. 

Приживе старият поет бил ...

Целият материал четете в Retro.bg

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Защо ми се струва,че на снимката с момченцето е Радой Ралин ,а не Ламар.
2
Имаше един виц на времето.Събрали се на хижа Амбарица видни поети и писатели от онова време.Между тях Р..Ралин и Ламар с младо гадже.Накъркали се яката и тогава Р.Ралин съчинил следното-"На тази хижа Амбарица кой ли ще е.е тази млада ламарица"???
3
Защото си е Радой Ралин на едната снимка.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10084
архив

Една вечер късоглед добър самарянин се прибирал вкъщи, когато срещнал пиян, опрял се на входа на жилищен блок.
- Тук ли живеете? - попитал добрият самарянин и се вторачил в него над дебелите си очила.
- Да - потвърдил пияният. - На втория етаж.
- Искате ли да ви помогна да се качите?
- Благодаря.
Самарянинът предпазливо завел пияния на втория етаж, но решил да не се сблъсква с разгневената му съпруга. Затова отворил първата врата, която видял, и блъснал пияния вътре.
След като извършил доброто си дело за деня, той слязъл долу, където за своя изненада заварил втори пиян. Този мъж също казал, че живее на втория етаж и добрият самарянин бавно го завел горе, блъснал го през същата врата и се върнал долу с намерението да се прибере вкъщи. Когато слязъл обаче, заварил трети пиян, който казал, че живее на втория етаж. Самарянинът го завел горе, блъснал го през същата врата и пак слязъл долу.
Там отново стоял пиян, облегнат на стената, който определено имал много по-лош вид. Но преди самарянинът да направи нещо, пияният се заклатушкал към един случайно минаващ полицай и казал:
- Господин полицай, спасете ме от онзи човек. Постоянно ме качва на втория етаж и ме блъска в асансьорната шахта!

 

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
1526
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Пуснаха на свобода убиеца Джок Полфрийман - той иска да остане в България (ОБНОВЕНА)
x
ПЪЛЕН ШАШ: Войник проговори на близките си от оня свят (ВИДЕО)
x