И Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие

Балкани

И Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие

21242
преди 15 часа
И Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

И Сърбия се включи в мощната антибългарска кампания, подета от правителството на македонския премиер Християн Мицкоски.

препоръчано

Сръбският официоз "Политика" обяви, че България блокира евроинтеграцията на Скопие в подробен материал за неофициалната визита на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София.

Арсеналът на агресията срещу страната ни е идентичен в Белград и в Скопие, отбелязва БГНЕС.

"Силяновска използва средствата на културната дипломация, направи крачка към размразяване на отношенията със съседа, който пречи на евроинтеграцията на Северна Македония...Освен факта, че прозападните идеологически възгледи на македонския президент и проруската ориентация на българския президент, както се характеризират в дипломатическите среди, бяха прикрити в дипломатически тон, България също така използва тази възможност да унижи Северна Македония. На тази среща го нямаше македонското национално знаме", се казва в статията.

Нейният автор пише, че бившите управляващи партии в РС Македония - Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ - са "били изхвърлени от властта заради двустранните отношения с България и Гърция."

"На последните избори хората се довериха на партията ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер е Мицкоски, а президентът е Силяновска, за да запазят идентичността на народа и държавата, като се има предвид, че предишното правителство не защити достатъчно македонската идентичност и език.

България блокира Северна Македония по пътя на евроинтеграционните перспективи, като постави условието страната да впише българите в Конституцията. Брюксел даде абсолютна подкрепа на България, представяйки френско-германско предложение за разрешаването на този двустранен спор.

Следователно, докато Скопие официално не промени конституцията, ЕС няма да позволи по-нататъшни преговори за присъединяване. На македонските граждани им е писнало от постоянни условия и горчиви политически отстъпки, които не водят страната до желаните перспективи", твърди "Политика" и продължава:

"Силяновска се спря на културната дипломация, на „меката сила”, именно по пътя за запазване на македонската идентичност и език. Тя беше възхитена от спектакъла „Валкюра” на Българската опера в Скопие и тогава посочи, че ще присъства на спектакъла на „Набуко” от Верди на Македонската опера в София, което и направи на 13 септември...

Въпреки неудобството, което изпита от липсата на знамето на страната си, Силяновска разумно остана, като не се поддаде на провокацията и не напусна срещата в знак на протест, което можеше още повече да влоши отношенията между двете съседки. Може би в онзи труден момент гениалният Верди и неговият „Набуко” са ѝ дали сили да остане в интерес на своята държава и нация и да превърне скандала, въпреки всичко, във възможност за подобряване на обтегнатите отношения с българската съседка."

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК