КАЗУС! Конфискуваха половин кола от трафикант, другата част не пипат - била на жена му

Региони

КАЗУС! Конфискуваха половин кола от трафикант, другата част не пипат - била на жена му

7893
на 10.02.2018
КАЗУС! Конфискуваха половин кола от трафикант, другата част не пипат - била на жена му
Автор:   ПИК

1/2 от лек автомобил „Фолксваген Туарег“, използван от трафикант на мигранти за нелегален превоз на бежанци от Афганистан, да бъде отнет в полза на държавата, постанови състав на Бургаския районен съд. Това оригинално решение поставя ударението в протокола от заседание на местните магистрати, препис от което е публикувано на сайта на съда, установи репортерска проверка.

Става въпрос за процес срещу 50-годишния Бисер Асенов от Оряховица, който на 17 октомври 2015 г. е заловен от полицията в района на завод „Промет” край с. Дебелт, да кара с "Фолксваген"-а седем мигранти, сред тях и две деца. В съда Бисер признава вината си и сключва споразумение с държавното обвинение, според което за извършеното престъпление му се налага условна присъда от 11 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Магистратите разпореждат и да се конфискува мобилния му телефон, който той е използвал, докато транспортирал чужденците.

По любопитен обаче се оказва казусът с автомобила. По закон той трябва да се конфискува в полза на държавата. Случаят можеше да приключи по конец, ако на заседанието в съда в Бургас неочаквано не се бе появила съпругата на Бисер - Таня. Под клетва, в прав текст, жената заявява, че колата е записана на името на двамата. Твърди, че не само не е знаела за какво благоверният й използва семейното возило, но и по време на престъплението, била в Германия. „Той пристигна в България, за да се лекува. Не знаех, че използва колата за такива неща“, подчертава тя.

„Наказателният кодекс предвижда конфискация на превозното средство, когато то е послужило за превозване на бежанците, но ако то е собственост на подсъдимия. В конкретния случай, автомобилът е съвместна съпружеска имуществена общност и другата част на колата по закон е на съпругата. Няма как да се докаже, че те я имала умисъл  към престъплението. Нещо повече, дори имаме доказателства, че тя се е намирала извън страната“, каза пред Дарик Бургас прокурор Керка Дюлгерска.

Шеговито тя коментира възможността държавата да раздели автомобила: „Няма да се реже на две с флекс, ще бъде предадена на съдия-изпълнител, който да я изнесе за публична продан“ .

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 56
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това