BG EN

Какво знаем за витамин К и за какво е важен?

Бомба

Какво знаем за витамин К и за какво е важен?

11300
на 19.05.2020
Какво знаем за витамин К и за какво е важен?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява като запас в черния дроб. Под наименованието витамин К всъщност са събрани група съединения, известни като хинони. Филохинон е формата на витамина, която можем да си набавим с храните от растителен произход, метаквинон е формата на витамин К, който се синтезира в животинските организми. Той се произвежда от бактерии, намиращи се в тънките черва, съобщава „Трафикнюз”.

препоръчано

Усвояването на витамин К от растителните храни се извършва в тънките черва и зависи от нормалния поток на жлъчка и панкреатичен сок. Мазнините в диетата засилват усвояването на витамина. След всмукването на хранителните вещества през тънките черва, витамин К се транспортира до черния дроб, където той се съхранява. Освен в черния дроб, запаси от витамина се намират в мастните тъкани и костите.

Основната роля на витамин К е да служи като ко-ензим за продукцията на специфични протеини, които участват в процеса на кръвосъсирване. Витамин К участва и в производството на два костни протеина, означени като Gla – протеини. Те участват в процеса на костно ремоделиране, намират се също в стените на хрущялите, на кръвоносните съдове и други меки тъкани.

Специфичната роля на витамин К за поддържането на костното здраве все още не е докрай изяснена.  Въпреки това има все повече доказателства, че допълнителният прием на витамина може да увеличи костната плътност при хора с остеопороза, а диетите, богати на витамин К се асоциират с по-малък брой костни фрактури. Тези костни протеини имат значение за предотвратяване на калцификацията на артериите, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Дневните нужди от витамин К не са точно определени, тъй като една част от него се синтезира в тънките черва, а друга се набавя чрез диетата. Ориентировъчни дневни дози за витамин К са 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.

Основен хранителен източник на витамин К са зелените листни зеленчуци, включително зеле, спанак, ряпа, маруля, а също и броколи, грах, сирене, авокадо, зелен боб, киви и т.н. От животинските продукти, богати на витамин К са телешки дроб, свинско, пилешко и патешко месо.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV - има ли изход от парламентарната криза (НА ЖИВО) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV - има ли изход от парламентарната криза (НА ЖИВО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК