Вход
София
Времето в София 29 o C

Какво каза и какво премълча руският патриарх Кирил?

Какво каза и какво премълча руският патриарх Кирил?

на 09.03.2018
20658
12
Какво каза и какво премълча руският патриарх Кирил?
Автор: ПИК
09.03.2018
12
20658

След всяка визита на политик и църковник от ранга на Московския патриарх е добре посланията му да бъдат осъзнати и разтълкувани от техните адресати. В реториката на патриарх Кирил адресатите бяха обобщени така: българският народ и българската политическа класа. Някъде между тях, като медиатор между тези две големи целеви групи, патриарх Кирил виждаше и Българската православна църква, която беше неговият официален домакин и по чиято покана той се включи в националното честване на 140-годишнината от Освобождението ни.

Светият синод мълчи! Говорителят на патриарх Неофит не смее да коментира острите думи на Кирил

Светият синод мълчи! Говорителят на патриарх Неофит не смее да коментира острите думи на Кирил

Говорителят на Светия синод - Негово всеблаговейнство...

на 05.03.2018

Всъщност истината е, че идеята Московският патриарх да оглави тържествата на 3 март е с политически източници, а българските архиереи просто я възприеха и осъществиха. Нека не забравяме, че идеята за поканването на Московския патриарх у нас беше огласена през изминалата година успоредно с идеята на честванията да присъства и президентът Владимир Путин. Явно на фона на настоящото българско европредседателство вторият вариант е бил отхвърлен като неприемлив от властите, коментира "Двери.бг".

А що се отнася до църковната ни управа, въпреки широко коментираните „традиционно топли българо-руски църковни връзки“ визитата на патриарх Кирил също беше източник на напрежение и тревоги, особено на фона на критичните отзиви от страна на РПЦ към намесата на Българската православна църква в македонския църковен въпрос (да си припомним, че Българският патриарх Неофит отмени в последния момент участието си в грандиозните тържества по случай големия руски църковен юбилей - 100-годишнината от обявяването на Московската патриаршия).

И така, какви бяха основните послания, които патриарх Кирил беше решил, че трябва да достигнат до българските граждани и българските политици - в това число и чрез Българската православна църква? Или да формулираме въпроса така: какво каза и какво премълча Московският патриарх?

За да сме обективни, трябва да кажем, че при тази си визита Московският патриарх не премълча почти нищо. Той наруши добрия дипломатически тон и с това предизвика скандал, като резонният въпрос не е дали думите му към българските политици бяха скандални или не, а доколко провокацията е била търсена или е плод на неконтролирана емоция.

Посланията в църковните слова

„Църковните послания“ на патриарх Кирил бяха изложени в словата му, подготвени за централните моменти от визитата му, както и в интервюто му за БНТ, дадено от Москва в навечерието на визитата. Те със сигурност бяха внимателно обмислени и премерени.

Отец Рафаил: Руският патриарх не дойде в ролята на духовник, а на политик

Отец Рафаил: Руският патриарх не дойде в ролята на духовник, а на политик

Визитата на руския патриарх Кирил в България предизвика...

на 05.03.2018

Първото послание беше „целево“ и имаше за задача да въодушеви българските домакини чрез следното признание: „Без българското православие нямаше да има и руско православие“.

В Руската православна църква винаги сме помнили, че именно българските мисионери, ученици на светите равноапостолни Кирил и Методий, в 10 век просветиха нашите предци чрез светата православна вяра, приобщиха ги към славянската писменост, откриха им съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисъл. Без българското православие нямаше да има и руско православие.

Това изказване обаче беше предназначено единствено за вътрешно-българска употреба, тъй като не намери никакъв отзвук и разпространение в руските медии.

Победата на руската армия в Руско-турската война от 1877-78 г. е връщане на дълга на руснаците към българите. Защото благодарение на руската победа българите са запазили своя език, вяра и традиции.

Десетки хиляди руски воини, отдали своя живот за избавлението на България от горчивото иноверно робство, върнаха на братята-българи този велик исторически дълг, засвидетелствайки за всички векове неугасимата братска любов между нашите Църкви…

… Величайшата равносметка от тази война стана придобиването на свободата за духовното развитие на православния български народ, спасяването на неговия език, култура и традиции (из словото, произнесено в Синодната палата на 2 март).

Второто „църковно“ послание беше за неразрушимите духовни връзки между Българската и Руската православна църква, които са основа за духовното единство на двата народа. Тъй като православието е по-висша и устойчива ценност от политиката, то внушението е, че политическите отношения между двете държави трябва бъдат отражение на това религиозно единство. Всяко отклонение от тази линия е плод на неразбиране на „желанията на православния български народ“ от страна на политиците, които трябва да коригират политическата линия в съответствие с тези нагласи.

Православната църква, Руската църква и Българската църква имат една дълга история на братски отношения, именно защото нашите народи, в мнозинството си, са православни. Защото нашите народи имат много общо като култура, дори и като език.

Не е имало някакви трудни отношения между нашите църкви. Това е много важно. Не е имало тежки, тъмни страници в отношенията. А ако между църквите няма някакви тежки страници, значи и в отношенията между народите не може да има такива. Що се отнася до политиката – тя е много променливо явление. Днес политиката е една, утре друга. Важното е братските народи, независимо от политическия контекст, да запазват добрите отношения едни с други и общата система от ценности (откъс от интервюто за БНТ).

Липсващото послание във всички публични речи на Московския патриарх беше за общоправославното единство. Този ключов елемент в православната реторика по принцип в „българските слова“ на патриарх Кирил беше целенасочено пропуснат. Напротив, той няколко пъти говори за липсата на единство между православните църкви, но извеждайки на първо място единството на Руската и Българската православна църква, които заедно са влизали в конфликт с останалите православни църкви:

Вече казах за подкрепата на Руската църква за българското православие, когато то не беше признавано от гръцкото православие, когато беше българо-гръцката схизма. Споменах за активната позиция на Руската църква за осигуряване на автокефалния статут на Българската православна църква и на Българската патриаршия.

А през 53-та година същият решаващ глас на Руската православна църква съдейства за признаването на Българската патриаршия, която, както се знае, навремето прекратява съществуването си поради политиката на Турция. И след 53-та година, в продължение на 8 години, трябваше да бъдат убеждавани някои православни църкви да бъде призната Българската патриаршия, призната от всички.

Историческата ретроспекция към българската схизма изпраща послание за негативната роля на Цариградската вселенска патриаршия в новата българска история. Това кореспондира със студените отношения между Московската и Цариградската патриаршия, обтегнали се до краен предел след Всеправославния събор в Крит през 2016 г. На българската аудитория се изпраща посланието, че както тогава, така и сега РПЦ е страната, от която Българската църква и българският народ трябва да търсят подкрепа.

Твърде вероятно е липсата на този водещ акцент (за единството на всички православните църкви заедно) в посланието на Руския първойерарх да е намек за критичното отношение на Москва към активността на БПЦ по македонския църковен въпрос, тъй като само броени дни по-рано „външният министър“ на РПЦ, Волоколамски митр. Иларион (Алфеев), заяви от Белград, че с действията си БПЦ подхранва разкола в Македония и трябва да се солидаризира със Сръбската патриаршия в този казус.

Сред многото неясноти и неизказани неща, неминуемо присъщи на висшата политика (била тя и църковна), много ярко при тези чествания се открои една голяма липса, огорчила нашите архиереи, клир и вярващи: липсата на радост от това, че братя в Христос се събират заедно, служат заедно и свидетелстват с думи на евангелска мъдрост за това, което най-остро липсва в днешния свят: смирение и любов. Само с тези две добродетели можеш да влезеш в радостта на брата си и да я споделиш. Това послание – на смирение и искрена обич - българските домакини не успяха да почувстват сред членовете на високопоставената делегация, за която положиха всички усилия „да я посрещнат по царски“.

Сподели:
свързани новини
Ето какво е казал Румен Радев на руския патриарх Кирил Ето какво е казал Румен Радев на руския патриарх Кирил
Българският президент Румен Радев дипломатично, но...
на 06.03.2018
А, сега де!? Няма стенограма от разговора на президента и руския патриарх А, сега де!? Няма стенограма от разговора на президента и руския патриарх
Разговорите на президента с патриарх Кирил и водената от...
на 08.03.2018
СКАНДАЛ! Нахални свещеници нападат грозно България заради патриарх Кирил СКАНДАЛ! Нахални свещеници нападат грозно България заради патриарх Кирил
Скандалът с руския патриарх Кирил и нападките от негова...
на 09.03.2018
Напиши коментар »
(12)
1
ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ПРОСТО ПОП КИРИЛ,НАШИЯТ ПАРИАРХ Е НЕОФИТ
2
ПОПА ОТ КГБ СЕ СКАРА НА ШЕРБЕТА ЗА ПРОВАЛА МУ С ГРИПЕНИТЕ? НАЛИ ЗА ТОВА ГО ТУРИХА ДА НИ Е ПРЕЗИДЕНТ? НАРОДА ГЛАСУВА КАТО ОВЦЕ ЗА ЛЕТЕЦА МЪЖ, А ТОЙ ИЗЛЕЗЕ ЛАЙ.О НА ДЪЖД.
3
Ето как граф Н. Игнатиев записва в своите спомени ("Записки"), че трябва да се промива мозъка на тъпите български слуги докато се превърнат в "послушно оръдие на руската политика" и наши еничари: "За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно напрежение от наша страна, е необходимо да държим в нравствено подчинение съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им към враждебния лагер".
4
Руския патриарх не е Мурва като евроГЕЙците, затова казва каквото трябва да каже.Искаше да каже, ЧЕ СМЕ НЕБЛАГОДАРЕН ПЕЕЕЕРАСКИ НАРОД(което е истина), но човека го каза по-деликатно.В "скандалното" студио в Москва бившия депутат каза, че ръководителите ни(мн.ч.) са помияри, а босфорТВ каза, че са плюли президента ни(ед.ч.) Никъде не се спомена името на ВЕЛИКИЯ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ.
5
МАСКВА ИСКА ИМПИЙЧМЪНТ НА РАДЕВ, АЗ СЪЩО!
6
ВСИЧКИ РУСОФИЛИ НЕ СА БЪЛГАРИ И НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ.......... БЪЛГАРИЯ Е НАД ВСИЧКО.!!!!!!!!!!!!!НЕ МОЖЕ КОЙТО И ДА Е РУСНАК В Т.Ч. РУСКИЯ ПАТРИАРХ ДА ИДВА В БЪЛГАРИЯ И ДА ПОУЧАВА НАЗИДАТЕЛНО. ТОВА Е ЛИПСА НА УВАЖЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ИНСТИТУЦИИТЕ Й........ БЪЛГАРИЯ Е НАД ВСИЧКО.
7
От поведението,думите и покровителствения тон на руският патриарх струи една ,единствена реплика- длъжни сте ни! Длъжници сте за запазване на език ,нрави и обичаи,щото от турско сме ви освободили!(да се чудиш ,как 5 века преди да ни освободят,сме ги запазили и без тях?!?) И като така,сега ще бъдете в ръцете ни маша в световната политика! Срам!Срам за братския народ който съвсем" безкористно" ни освободи срещу 32,5 т. злато,записано в аналите като окупация?!!!
8
Да наистина е срам ,че в този жълт сайт се четат излиянията на най големите дебили Повечето разбира се от една от партиите"прости сме и затова се разбираме" Това не им дава основание да пишат глупостите си тук. Като сте прости и арогантни седнете си на задните части и поне малко се образовайте! Прочетете поне някоя и друга книга
9
Да наистина е срам ,че в този жълт сайт се четат излиянията на най големите дебили Повечето разбира се от една от партиите"прости сме и затова се разбираме" Това не им дава основание да пишат глупостите си тук. Като сте прости и арогантни седнете си на задните части и поне малко се образовайте! Прочетете поне някоя и друга книга
10
осъждам поведението на нашите псевдополитици като се започне от Радев,минеш през Борисоф и Валерко С. и свършиш със сегашната управа на БСП-то!Русия не заслужава това отвратително отношение на фалшивия български елит.
11
ВСИЧКИ СОРОСОИДИ НЕ СА БЪЛГАРИ И НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ....НЕ МОЖЕ КОЙТО И ДА Е ЗАПАДНЯК В Т.Ч. БАВАРСКИЯ ПЕЙЗАН ДОЛ,КОЙТО ОПИПВАШЕ БАДЖАКА НА КМЕТИЦАТА НА ТОЛИЦАТА НИ, ВЕЛИКИЯ МАККЕЙНИ,КОЙТО НИ ЗАПОВЯДА СРЕЩУ ЮЖЕН ПОТОК, ЩАТСКИТЕ ПОСЛАНИЦИ ОТ БАЙЕРЛИ ДО РУБИН,БИВШИТЕ ФРЕНСКИ,ХОЛАНДСКИ,АНГЛИЙСКИ,НЕМСКИ ПОСЛАНИЦИ ДА ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ И ДА НИ НЕ САМО ПОУЧАВАТ НАЗИДАТЕЛНО,АМИ ИДА НИ КОМАНДВАТ.ТОВА Е ЛИПСА НА УВАЖЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ИНСТИТУЦИИТЕ НИ,
12
Я КАЖИ КОГА СМЕ ГИ ИЗПЛАТИЛИ - ПО ВРЕМЕТО НА СТАМБОЛОВ,С ПРЕКЪСНАТИ ДИПЛОМ.ОТНОШЕНИЯ,ПО ВРЕМЕ НА БАЛКАНСКАТА,МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА И ПСВ,КОГАТО СМЕ ВОЩВАЛИ СРЕЩУ ТЯХ ИЛИ ПО ВРЕМЕТО НА СССР. И В КОИ ДОГОВР ПИШЕ ЗА ОКУПАЦИЯ А,А,А В БЕРЛИНСКИЯ ПИСАН ОТ ВЕЧНИТЕ НИ ВРАГОВЕ АНГЛИЯИ ФРАНЦИЯ-ВЕЧНИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ЗАЩИТНИЦИ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И ПОСЛЕ ТУРЦИЯ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Срещат се двама директори за обмяна на опит. Единият е на българското предприятие „Електрон” г-н Петров, а другият – на японското предприятие „Електрон” – г-н Тагава. След уводната част г-н Петров задава въпрос на японския си колега:
– Господин Тагава, колко души работят във вашето предприятие?
– Осем. А във вашето, Петров?
– В нашето – девет.
Цяла нощ Петров не може да мигне: „Що го излъгах япончето, като нямам никаква полза от това. Трябваше да му кажа, че осемстотин души сме само администрацията”.
Но не спи и японецът, а си мисли: „Какво ли работи този деветият българин в тяхното предприятие?”.

няма нови новини
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
сега
2268
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Класация! Ето кой е най-сигурният град в света
x