BG EN

Какво става с тялото ни след ядене на мед от борови връхчета

ГОРЕЩО
Животът днес

Какво става с тялото ни след ядене на мед от борови връхчета

23423
на 26.09.2022
Какво става с тялото ни след ядене на мед от борови връхчета
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Медът сам по себе си е изключително полезен продукт. Той може да бъде от различни билки или клончета. Боровият мед е един от най-разпространените и предпочитаните, тъй като е богат да витамини, полезни микроелементи и етерични масла. Има силно изразени бактерицидни и противовъзпалителни свойства и е особено препоръчително да се консумира при простуда, възпаления на гърлото и дихателните пътища, проблеми със стомаха и др. Забързва оздравяването и облекчава кашлицата.  

препоръчано

Боров мед

Обикновено за този мед боровите връхчета се събират през месец май. Трябва да уточним, че боровият мед или още познат като сладко от шишарки, не е продукт на пчелите. Той се прави от хората, всъщност той е вид сладко и има много различни рецепти за приготвянето му. От боровите връхчета може да се направи и чай, след като се изсушат и този чай е много полезен при настинки и бронхит. Може да се консумира през целия ден за облекчаване на симптомите и по-бързо възстановяване на организма.

Рецепта за приготвяне на мед от борови връхчета

Една от най-известните рецепти за приготвянето на този мед е с 400 г борови връхчета, четвърт чаена лъжица лимонтузу, литър вода и 1-1.2 кг захар. 
Боровите връхчета се измиват добре и се поставят в купа с чистата вода. Вари се за около 20-22 мин след кипването. Оставете течността да престои едно денонощие, за да се поемат изцяло свойствата и аромата на боровите връхчета. 

На другия ден поставете захарта в тенджера и я залейте с престоялата отвара. Прибавете и лимонтузуто и варете около 60-90 минути след кипване. Вари се на бавен огън до получаване на нужната гъстота. След това медът се затваря в бурканчета.

Истинският мед може да бъде разпознат само така

Може да си направите и боров мед от борови пъпки. Трябват ви 100 борови пъпки до 3 см или 50 зелени шишарки отново до 3 см, килограм захар, 2 л вода, чаена лъжица лимонтузу.
Пъпките или шишарките се заливат с водата и се вари, докато не се изпари половината течност. След това пъпките се намачкват, а ако сте решили да използвате шишарки - не е необходимо. Прецедете отварата, добавете захарта и отново варете до сгъстяване. 

Може да проверите дали гъстотата е достатъчна, като капнете няколко капки в чиния - ако не се разтече, е готово. Цветът трябва да бъде тъмнокафяв. Преди изключването на котлона се добавя и лимонтузуто и отново се разбърква добре. След това пренасяте меда в бурканчета и ги затваряте добре.

Такъв мед може да се направи и от елови, смърчови пъпки или зелени клонки.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за 5 юни - Везните да контролират емоциите си, Козирозите да не се поддават на изкушения САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за 5 юни - Везните да контролират емоциите си, Козирозите да не се поддават на изкушения
ПИК TV x
Виктор Димчев размаза Радев пред ПИК TV: Той пробва чрез референдума да си прави партия, но ще си остане пенсиониран летец (ВИДЕО) Виктор Димчев размаза Радев пред ПИК TV: Той пробва чрез референдума да си прави партия, но ще си остане пенсиониран летец (ВИДЕО)
ново
Днес: 118
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК