Вход
София
Времето в София 8 o C

Как войниче намери баща си в казармата

Как войниче намери баща си в казармата

Таткото убил любовника на жена си и влязъл в затвора
на 22.11.2018
88051
10
Как войниче намери баща си в казармата
Автор: "Ретро"
22.11.2018
10
88051

Една трета от трудовата ми дейност премина в транспортни войски. Много набори посрещнах и изпратих. Виждах как идват плахи, слабички момчета, а си тръгваха възмъжали, хубави, достойни момци. В казармата те усвояваха и жп професии, каляваха нервната си система, ставаха дисциплинирани и привикваха да въздържат моментните си изблици в тежки ситуации. Самата аз имам двама синове, които служиха в армията и които се върнаха у дома "мъже". Големият - по-плах, по-свитичък - беше поканен да остане на служба в жп войски, впоследствие стана технически ръководител на новостроящата се линия "Златарица-Елена" и бе удостоен с Орден на труда.

Малкият ми син, поразглезен, недисциплиниран, се върна от казармата по-кротък, възмъжал, а командирът му дойде у дома в Горна Оряховица лично да изкаже благодарността си от отличната му служба и добро поведение.

В армията се развиват и много добродетели: обич, отзивчивост, другарство, признателност...

Няма да забравя как в поделение 52500 едно войниче намери баща си. Дойде от една свинеферма край София, където работела майката. Беше слабо, уплашено, неграмотно. Още на втория ден му изчезнаха официалните обувки (нашите войничета имаха официално и работно облекло). Момчетата от взвода, подпомогнати от взводния старшина школник, събраха пари и ги внесоха за нови обувки. Взводният обаче, като прочел автобиографията на войника, разбрал, че не познава баща си и че е роден в с. Риш. Извика ме като кореспондент на в. "Железопътен войн" и започнахме издирването. Намерихме селото, писахме до общината да искаме данни за таткото. Решихме да го поканим на предстоящата войнишка клетва. Вместо отговор пристигна лелята на войничето. Объркана, разплакана. От нея разбрахме, че таткото дори не подозира, че има жив син. Навремето  служил като милиционер и веднъж, връщайки се вкъщи, заварил жена си с чужд мъж в леглото. Афектиран, го убил и се предал. Осъдили го, лежал в затвора и когато го освободили, отишъл да потърси сина си. Майката в това време се развеждала, оплаквала се, че бившият ѝ съпруг я безпокои и нали е "престъпник", дали правата на майката и му забранили да вижда детето, което вече било около 5-годишно. След време хитрата майка му съобщила, че детето е починало. След това той създал ново семейство, преместил се на работа в Стъкларския завод в Разград, имал две дъщери. Направил си къща на три етажа - за дъщерите и него.

Това ни разказа лелята с молба да не го казваме на момчето. Нека таткото сам да прецени какво да му каже. Тя се срещна с момчето, донесе му много домашни вкуснотии и обеща да изпрати таткото на клетвата. Но той не се стърпя и дойде по-рано. От вълнение не можеше да се съсредоточи за разговор, само повтаряше: „Ние живеем толкова добре, а ти, сине, да нямаш 13 лева да си платиш обувките". Помоли началника на политотдела да го пуснат с него в отпуск. Каза, че съпругата му и сестричките го чакат с нетърпение. Не пуснаха момчето, защото още не беше минала клетвата. Но след това му дадоха 5 дни домашен отпуск и отиде с баща си в Разград. Майка му не дойде на клетвата.

На снимката от ляво надясно: полк. Иванов, войничето с баща си, старшина школник Захариев, взводен командир, майор Конакчиев, ротен командир, и Елена Димитрова

На срещата с таткото полковник Иванов ни извика нас,  инициаторите на това дело - взводния, ротния и мен, да си направим снимка за нашия вестник, която съм запазила и ви изпращам.

Много хубави неща сме преживели в поделението. Имаше едно момче - Велико Великов, кръгъл сирак, на издръжка на брат си и снаха си. Когато дойде време да се уволнява, от целия личен състав дадохме доброволни вноски кой колкото желае, купихме му съвсем нови дрехи и обувки и му дадохме доста пари "за дребни нужди”.  Дълги години след това, като минеше през Горна Оряховица, ми се обаждаше.

Опитайте се, уважаеми читатели, да съпоставите възпитанието в казармата с възпитанието на казината и баровете, където израстват днешните ни младежи.

 

Елена Димитрова,  Асеновград

Сподели:
Напиши коментар »
(10)
1
Браво госпожо Димитрова! Истина е, така беше! Казармата е житейска школа за всеки мъж!
2
А Воленчо за какъв мъж се пише като Е излинчил от Казармата...А...????
3
вярно е, влизаш разглезен келеш, излизаш мъж, пиша от личен опит
4
… трябва да връщаме транспортните "войски", строителните и масовата казарма, които символизират планини от ужасни обществени проблеми в тоталитарния период на България?! Наред с простотията, че транспортните "войски" от онзи период намерили нечий баща, посегнал преди това на любовника на жена си. И наред с всякакви подобни казармени простотии и перверзии. А и днешните младежи не израстват в казина и барове. Имат избор. Личен избор. А по времето на транспортни "войски", строителните и масовата казарма - нищо такова, подобно на личен избор.
5
В''родната''казарма,се ЗАТЪПЯВАШЕ,а не възмъжаване.Да мериш,спалното с кибритена клечка,а БТР-а,танка,да почистваш с четка за зъби,мерси.Кви,са тез,измишльотини.
6
След казармата излизат мъже , а без казарма се създават само Гейчета
7
Мечтаеш за бели и красиви зъби ?Опитай това- запълва пукнатините в зъбите и ги избелва до снежнобели !https://bit.ly/2JNyrGH
8
Е г-жо Димитрова, добри неща сте написали.Чета и се чудя как в прекрасната казарма,която описвате стана така,че върнаха сина ми здраво право момче в кочег.Какво ще кажете? Аз не искам такава казарма за нито едно българско момче.
9
Специално заради един паразитиращ етнос и младите бандити трябва да се възстановят строителни и транспортни войски.
10
Защо му е да намира баща си , щом съществува големия БАЩА ББ ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16372
архив

- Мамо, мамо, а как завърши филмът по телевизията? - Хладнокръвният убиец сложи трупа във ваната, заля го със сярна киселина, изчака да се разтвори и пусна водата, за да изтече в канала? Хайде, миличко, заспивай, сънувай сладки сънчета!!

няма нови новини
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
сега
2507
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Синът на подсъдимия олигарх Миню Стайков заби щерката на разстреляния висаджия Нарциса
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - На Близнаците ще им върви по вода в службата, лъвовете да не поемат рискове
x