Вход
София
Времето в София 5 o C

Как да не се ядосваме

Как да не се ядосваме

на 24.10.2020
10373
0
Как да не се ядосваме
Автор: ПИК
24.10.2020
0
10373

Гневът е нормална човешка реакция и понякога дори е необходим, за да освободим емоциите си. Но също така помрачава настроението ни, опъва нервите ни и често може да бъде прекалено силен и неконтролируем.

Затова е важно, не да се опитваме да преглъщаме всички дразнители и да задържаме емоциите в себе си, а да се научим как да приемаме нещата, така, че да не ни карат да "изкарваме пушек през ушите си" и когато все пак се появи гняв, да го контролираме.

„Марица.бг” предлага няколко лесни начина за постигане на този ефект:

 

Погледнете навътре в себе си

 

Вгледайте се в себе си. Открийте механизмите, които отключват силен гняв. Набележете поводите и причините, които предизвикват у вас силно негативни емоции. Опитайте се да говорите за тях първо със себе си, после с близки и приятели. Обсъждането на проблемите облекчава състоянието и помага да овладеете гнева си.

 

Овладейте очакванията си

 

Много често изблиците на гняв са свързани с прекалено високи или неадекватни очаквания към хора и ситуации, които предизвикват бурни реакции. Помислете добре и анализирайте очакванията си. Ако те надскачат драстично реалността, трябва да положите усилия да ги усмирите. Това ще ви помогне да се отърсите от гневните изблици и ще ви е по-лесно да ги контролирате.

 

Дистанцирайте се

 

Опитайте се да си дадете време и пространство, за да помислите добре върху всичко около вас и за да се успокоите. Откъсването от злободневието помага да се фокусирате върху работата над себе си. Наблюдавайте се отстрани. Наблюдавайте и анализирайте ситуациите, в които ви е било най-трудно да се владеете. Размишлявайте върху това какво ви е вбесявало и продължава да ви ядосва. Като възприемете положителните перспективи ще ви е по-лесно да се справяте в трудни ситуации.

 

Практикувайте медитация

 

Може да не ви се вярва, но медитацията е прекрасен начин да овладеете емоциите си, да ги контролирате, да успеете да извличате най-доброто от тях, вместо да им позволявате да ви превземат и погълнат.

 

Тренирайте

 

Тренировките и редовните упражнения помагат за освобождаване от гнева и напрежението. При тренировка се отделят ендорфини, които ви карат да се чувствате добре и да се справяте по-лесно със стреса.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22331
архив

Момченце тича при полицай:
- Помогнете, някакъв мъж се бие с баща ми!
Полицаят тръгва с момчето и вижда двама мъже, които яростно се налагат.
- Кой от двамата е баща ти? - пита полицаят
- Не знам, отговаря хлапето - те за това се бият.

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x