Как кабинетът "Петков" потопи Подбалкана заради еколозите на Сандов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Акценти

Как кабинетът "Петков" потопи Подбалкана заради еколозите на Сандов (СНИМКИ/ВИДЕО)

75787
на 05.09.2022
Как кабинетът Петков потопи Подбалкана заради еколозите на Сандов (СНИМКИ/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че нямало виновни за потопа в Карловско и Трилистник, въпреки упреците на кмета на Карлово Емил Кабаиванов, че "Напоителни системи" не са извършили никакво почистване на коритото на река Стряма поне от две години - откакто са на власт служебните правителства на Румен Радев и редовния му кабинет "Петков".

препоръчано

"Бедствието нямаше да може да бъде преустановено, дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат", обяви по-рано днес пред БНР служебният министър. Нямало и поголовна сеч в района, каза земеделският министър.

Няма обаче и изграден язовир в цялата зона, който при необходимост да поема водите. Причината за това е отрязването от Плана за възстановяване и развитие на бъдещ язовир между Клисура и Момино от кабинета "Петков", пише "Пловдив-онлайн".

Заради коалиционните му еколози пък Брюксел спрял на база техни жалби 1 млрд. и 100 млн. лева за напояване от отводняване, понеже хората на бившия вицепремиер от кабинета "Петков" Борислав Сандов се жалвали за местообитания на птици.

"Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа".

Така Гечев повтори тезата на патрона си Румен Радев, че природните катаклизми и глобалното затопляне били причината за водната катастрофа в Подбалкана, заляла и тракийската равнина чак до магистрала Тракия. "Ще се справим с компенсациите на пострадалите земеделци", увери той и каза още, че ако трябва, ще се направят и изнесени офиси в засегнатите населените места.

Както ПИК писа и по-рано днес, относно състоянието на горите в близост министърът се позова на справка за сечите, според която 16 декара е била голата сеч в землището на двете села и в района на водосбора на реката над Богдан. По думите му няма сечи, които могат да предизвикат такъв тип бедствие и съсредоточаване на води.

"Редица правителства, включително предишното служебно и правителството преди него, имаше сериозни средства - около 1 100 000 000 за напояване и отводняване. Ззаради жалби на екологични организации преди всичко, включително в Брюксел, за нарушаване на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в крайна сметка във финансовия план. А ние говорим в момента за възстановяване, поддържане на речни корита и за екологични параметри. Всяка крайност не е добра", коментира Явор Гечев в предаването "Неделя 150".

Той уточни, че частично тези съоръжения са подадени за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони за следващия рамков период.

Земеделският министър съобщи, че в първоначалния вариант, подаден към Плана за възстановяване, е било предвидено изграждането на язовир между селата Клисура и Розино, "който да обира тези балкански води". Тъй като от водосбора под връх Богдан до река Марица, по цялото протежение на река Стряма няма язовири. 

Кабинетът "Петков" обаче бастисал и този проект в зародиш.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 юни - Близнаците да отложат взимането на важни решения, добри финансови постъпления за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 26 юни - Близнаците да отложат взимането на важни решения, добри финансови постъпления за Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Сарафов се скъса да хвали и да благодари на американското посолство и ФБР. Кенет Мертен: Даваме 5 млн. долара за информация за Ружа Игнатова (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Сарафов се скъса да хвали и да благодари на американското посолство и ФБР. Кенет Мертен: Даваме 5 млн. долара за информация за Ружа Игнатова (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК