Вход
София
Времето в София 18 o C

Как мазните храни вредят на здравето ни

Как мазните храни вредят на здравето ни

на 19.01.2020
12048
0
Как мазните храни вредят на здравето ни
Автор: ПИК
19.01.2020
0
12048

Бургери, пържени храни, колбаси, чипсове, пици, понички... Мазните храни, съдържащи вредни мазнини са навсякъде край нас. Тези продукти са с високо съдържание на калории, сол и рафинирани въглехидрати, но с ниско съдържание на фибри, витамини и минерали. Колко често консумирате от тях?

Мазните храни пречат на отслабването повече от въглехидратите

Мазните храни пречат на отслабването повече от въглехидратите

Намаляването на мазнините в храненето дава повече...

на 14.08.2015

Вижте няколко добри причини да намалите консумацията им до минимум.

Подуване на корема, болки в стомаха и диария

Сред макронутриентите – въглехидрати, мазнини и протеини, мазнините се усвояват най-бавно. Мазните храни забавят изпразването на стомаха. Така храната се задържа по-дълго, което може да доведе до неразположения като подуване на корема, гадене, стомашни болки, диария. При хора с храносмилателни оплаквания, като синдром на раздразненото черво, хроничен панкреатит, честата консумация на мазни храни, може да влоши неразположенията им.

Може да навредят на микробиома на червата

Честата консумация на мазни храни може да навреди на полезните бактерии в червата. Те изграждат така наречения микробиом, отговарящ за:

Най-мазните храни, от които... отслабваме

Най-мазните храни, от които... отслабваме

През последните години се засилва тенденцията да се...

на 05.09.2016

Храносмилане на фибри

Бактериите в червата ни разграждат фибрите от консумираните храни, за да произвеждат късоверижни мастни киселини, имащи противовъзпалително действие. Микробиомът на червата комуникира с имунните клетки, което помага за контролиране на реакцията на тялото ви към инфекции.

Дисбалансът на добрите бактерии може да доведе до покачване на теглото. Също така полезните бактерии в червата имат отношение към HDL (добрия) холестерол, докато вредните, синтезират увреждащи артерията съединения, които допринасят за сърдечни заболявания.

Дългосрочният дисбаланс на микробиома може да увеличи риска от хронични заболявания, като рак, сърдечни заболявания, диабет и болест на Паркинсон.

Увеличава се рискът от инсулт и сърдечни заболявания

Според редица изследвания, честата консумация на пържени храни може да повиши кръвното налягане, да понижава HDL (добрия) холестерол, да доведе до наддаване на теглото и затлъстяване. Всичко това може да повиши риска от сърдечни заболявания. Западно проучване е установило, че жените, които консумират 1 или повече порции пържена риба на седмица, имат 48% по-висок риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които ядат само 1–3 порции на месец.

Мазните риби помагат за облекчаване на артрит

Мазните риби помагат за облекчаване на артрит

Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не...

на 12.01.2020

Друго изследване разкрива, че при 6000 души в 22 страни, които консумират пържени храни, пица и солени храни са с 16% повишен риск от инсулт.

По-висок риск от диабет, кожата става по-мазна, вяла, появяват се пъпки

Още една причина да си помислите колко често и дали да консумирате вредни мазни храни е, че те съдържат много празни калории, което покачва телесното тегло, нивата на кръвната захар и инсулина. Тези фактори повишават риска от диабет тип 2 и метаболитен синдром.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10331
архив

Жителите от селата се преселват в градовете, където си купуват таблети и играят „Фермата“.

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
1570
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! МВР с шокиращи разкрития за кървавите провокации на протеста - лумпените на Черепа целили полицаите с червена боя и бутилки, двама са пострадали (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ето как да пазите положителната енергия
x