Как се промени пътуването с дете след влизането ни в Шенген по въздух

Животът днес

Как се промени пътуването с дете след влизането ни в Шенген по въздух

16687
на 03.04.2024
Как се промени пътуването с дете след влизането ни в Шенген по въздух
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Сериозни притеснения предизвиква възможността за извеждане на деца без съгласие на родителите им след влизането на страната ни в Шенгенското пространство за свободно придвижване. Адвокати, занимаващи се със семейно право и домашно насилие, апелират да се предприемат мерки, които да предотвратят извеждането на деца извън пределите на страната ни не само от родител, без съгласието на другия, но и от напълно непознати хора.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Без декларация за съгласие от родител за напускане на страната ще могат да пътуват всички малолетни (до 14 г.) и непълнолетни (между 14 и 18 г.) български граждани в Шенген от 31 март.

Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина. От 31 март страната ни е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода, а в сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство.

Досега не се разрешаваше напускане на страната на малолетни и непълнолетни лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, съгласно българския Закон за личните документи.

Според адвокат Добромира Полименова родителите трябва да проявят по-голямо внимание. "След влизането ни във въздушно-морското пространство вече няма да има паспортен контрол в рамките на Шенген, предава Нова тв.

Всеки чужд човек може да изведе детето ви и няма кой да провери това. Ако самото дете се държи нормално и не буди подозрение, няма причина да бъде спрян възрастният човек, който го води и да му провери документите. Това е огромно притеснение за мен, като майка и юрист.

Единственият вариант е България да предвиди изключение от правилото без декларация, а след това да се прецени дали има постоянна мярка. По законен ред е много трудно да бъде проверено дали едно дете е изведено правомерно", обясни тя.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК