Как учените се опитаха да превърнат маймуна в човек (ВИДЕО)

Америка

Как учените се опитаха да превърнат маймуна в човек (ВИДЕО)

13827
на 24.11.2022
Как учените се опитаха да превърнат маймуна в човек (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Английският естествоизпитател Чарлз Дарвин е смятал, че съвременните хора са потомци на древни маймуни. Знаейки това, някои хора може погрешно да вярват, че сегашните шимпанзета и горили също някой ден могат да се превърнат в разумни хора. Това, разбира се, не е така – в хода на еволюцията развитието на приматите се е разделило на стотици различни клонове и само един е довел до появата на човешкия род. Въпреки това през втората половина на ХХ век американски учени се опитали да научат шимпанзета и горили на човешка реч – ако не на устна, то поне на жестов език.

препоръчано

По време на експериментите те постигнали известен успех, но като цяло всички случаи завършили по много тъжен начин. По какво шимпанзетата приличат на хората? В научните работи по обучение на маймуни на човешки език са участвали шимпанзета и горили, тъй като те се считат за най-близките роднини на хората. Според данни от 2018 г. геномите на човека и шимпанзето съвпадат с цели 93,6%. Това означава, че в хода на еволюцията хората и шимпанзетата са имали едни и същи предци – техните пътища на развитие са се разминавали само преди около шест милиона години.

Шимпанзетата са толкова подобни на хората, че известно време учените дори искали да ги включат в рода Homo. Ето няколко прилики между шимпанзетата и хората: растежът на шимпанзето достига 1,7 метра, а масата му може да бъде до 70 килограма; те се хранят както с растителни храни, така и месо; живеят в сложни социални групи със строга йерархия; бременността на женските продължава 7-8 месеца, малките се раждат с главата напред. В допълнение към това шимпанзетата знаят как да създават инструменти и как да ги използват, за да си набавят храна. Те също ясно общуват на собствения си език, неразбираем за хората. Така че защо да не опитаме да ги научим на езика на хората?

Първият експеримент за обучение на маймуна на човешки език е извършен през 1966 г. Учените Алън и Беатрис Гарднър стават ръководители на научната работа, а женското шимпанзе на име Уошо е взето като експериментално животно. В началото на обучението човекоподобното е на около 14 месеца, тоест почти дете. Тъй като е малко вероятно маймуните да могат да произнасят пълноценни думи, учените започват да обясняват на Уошо принципите на езика на жестовете.

За да се улесни обучението, шимпанзето живее близо до хората – както е известно, езиците се учат най-добре в обкръжение от носители на езика. По време на експеримента семейство Гарднър и изследователят на примати Роджър Фаутс също решават да общуват само чрез жестове. Експериментът продължава няколко години, през което време учените забелязват, че шимпанзето запомня принципите на жестовия език по-добре, когато просто наблюдава хората.

Освен това, за по-добро запаметяване на материала, не е необходимо да бъде незабавно възнаграждавано – това само разсейва маймуната. През първите две години от експеримента шимпанзето Уошо научава повече от 30 жеста, а до края на обучението знае вече 350. Когато шимпанзето се сдобива с рожба, тя също се опитва да повтаря след хората. По този въпрос майка му му помага и малкото също се научава поне малко да общува с хората. В крайна сметка е доказано, че приматите наистина могат да бъдат научени на жестов език.

Шимпанзето Уошо живее добре и умира през 2007 г., на 42 години. Подобен експеримент е проведен през 1973 г. в Колумбийския университет. Този път обект на теста е мъжко шимпанзе на име Ним Чимпски. Той получава името си в чест на лингвиста Ноам Чомски, който твърди, че само хората имат способността да общуват, използвайки различни езици. Ръководителят на проекта „Ним“ е професор Хърбърт Терес, който заснема учебния процес на шимпанзето на камера в продължение на четири години.

За разлика от Уошо, шимпанзето Ним Чимски прекарва по-голямата част от живота си зад стените на лабораторията. Обучаван е от над 60 преподаватели по жестов език. Въпреки всичките усилия в крайна сметка Ним Чимпски научава само 125 жеста. Лошият резултат се свързва с факта, че субектът не е живял сред хора, а е прекарвал почти цялото време в лабораторията.

С помощта на знаци с ръце приматът може добре да обясни на другите какво иска. Например той може да даде да се разбере, че иска да вземе портокал и да го изяде. Най-много Ним Чимпски преуспял в рисуването – картините му приличат на детски драсканици, но не са лишени от сюжет. За съжаление, освен способността си да общува с жестове и да рисува, прочутото шимпанзе понякога било агресивно и веднъж нападнало един от своите учители. След края на експеримента Ним Чимпски е изпратен в приюта за животни Black Beauty Ranch. Някои източници казват, че през целия му живот са идвали при него само няколко пъти.

Един от посетителите бил професор Терес, който донесъл храна и си тръгнал. В този приют Ним Чимпски прекарва остатъка от живота си и умира на 26 години от сърдечен пристъп.

Не само шимпанзета са обучавани на жестов език. За най-успешен експеримент се смята този с горилата Ханабико (Коко). Името „Ханабико“ от японски се превежда "дете на фойерверки" и е препратка към рождената дата на горилата – четвърти юли. Коко привлича общественото внимание, след като съобщава, че е осиновила коте като домашен любимец и го е кръстила All Ball, което вади на показ и предполагаемата ѝ способност да римува. Нейният инструктор и учител, Франсин Патерсън, съобщава, че активният речник на Коко включва повече от 1000 знака от това, което Патерсън нарича „жестовия език на горилата“.

Това поставя речника на Коко на същото ниво като на тригодишно дете. За разлика от други експерименти в преподаването на езика на знаците на примати, Патерсън едновременно учи Коко на говорим английски от ранна възраст. Съобщава се, че Коко разбира приблизително 2000 думи на говорим английски, в допълнение към жестовете.

Животът и процесът на обучение на Коко са описани от Патерсън и различни сътрудници в книги, рецензирани научни статии и уебсайт. Както и в случая с други езикови експерименти с човекоподобни маймуни, степента, в която Коко е придобил и демонстрира език с тези знаци, се критикува. Лингвистът Джефри К. Пулъм нарича твърденията за способностите на Коко „митични“, като пише, че тя никога не е правила нещо повече от „размахване на ръце, правейки знаци на случаен принцип“, и критикува широко разпространеното отразяване в пресата на твърденията на Патерсън като „сантиментална глупост“.

Според твърденията на изследователи Коко е разбирал съществителни, глаголи и прилагателни, включително абстрактни понятия като „добър“ и „фалшив“ и можела да задава прости въпроси. Общоприето е, че тя не е използвала синтаксис или граматика и че използването ѝ на езика не надхвърля това на човешко дете. Въпреки това Коко постига между 70 и 90 точки по различни скали за детско IQ и някои експерти твърдят, че Коко използва езика по същия начин, както го правят хората.

След като изследването на Патерсън с Коко приключва, горилата е преместена в резерват за диви животни в Уудсайд, Калифорния. В резервата Коко живее с друга горила, Майкъл, който също научава жестомимичния език, но той умира през 2000 г. След това тя живее с друга мъжка горила, Ндум, до смъртта си. Коко умира в съня си на 19 юни 2018 г. в резервата на Фондация "Горила" в Уудсайд, Калифорния, на 46-годишна възраст.

Фондацията публикувала изявление, в което казва, че „въздействието беше дълбоко и това, което тя ни научи за емоционалните способности на горилите и техните когнитивни способности, ще продължи да формира света“.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 декември - денят носи успех на Телците и Лъвовете, възможни финансови загуби за Водолеите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 декември - денят носи успех на Телците и Лъвовете, възможни финансови загуби за Водолеите
ПИК TV x
Цветанка Андреева с ТОП КОМЕНТАР пред ПИК TV: Зад Денков има мнозинство, зад Пеевски няма. Играта на Радев е да... (ВИДЕО) Цветанка Андреева с ТОП КОМЕНТАР пред ПИК TV: Зад Денков има мнозинство, зад Пеевски няма. Играта на Радев е да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК