Калин Сърменов пред ПИК: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите. Президента и протестърите Господ да ги съди

Интервю

Калин Сърменов пред ПИК: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите. Президента и протестърите Господ да ги съди

92058
на 17.11.2020
Калин Сърменов пред ПИК: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите. Президента и протестърите Господ да ги съди

Последвайте ни в Google News Showcase

Вчера в Министерството на културата се състоя срещу между министър Боил Банов и директорите на театрите от цялата страна. Актьорът Калин Сърменов, който ръководи успешно Сатиричния театър "Алеко Константинов" вече три години, също присъства на нея. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Малко след края на срещата Сърменов сподели с ПИК какви теми са били обсъждани, как театралното изкуство в България ще продължи да вирее в условията на пандемията, както и какви са впечатленията му от работата на Културното министерство спрямо кризата в бранша и на правителството спрямо цялата държава в условията на пандемия.

- Г-н Сърменов, какво произлезе от днешната среща с Министъра на културата Боил Банов?

- Обсъдихме начина на работа. Решението на Министерски съвет и на Министерството на културата да ни оставят да работим на 30 процента за мен е изключително постижение от гледна точка на това, че по този начин се поддържа живота на театрите и на нас самите. Министерството предприема ход, чрез който да ни подпомага допълнително, като приходите, които изкараме ще бъдат умножавани според Методиката за финансиране на театрите по 3. Тоест, ако изкараме 1000 лева, ще получих още 3000 лв., с които ще се подпомогне производството, изграждането на нови проекти, плащане на авторски права - ако е необходимо, плащане на хонорари, накратко - ще разполагаме с повече пари.

- От кога влиза в сила това решение и вие доволен ли сте от него?

- Тази нова система на финансиране влиза в сила от 1 ноември. Да, доволен съм от срещата с министър Банов, защото няма как да не оценявам усилията на Министерството на културата да подпомага театрите, за да работят и по време на пандемията. В момента държавата ни поема заплатите и ни дофинансира приходите. Това е чудесно за запазването на културата в България. По този начин Министерството застава плътно зад нас до края на следващия сезон и ни дава възможност да работим на спокойствие, макар и на 30%. Обсъждано е да се върне мярката от лятото - на 50%, но това няма да стане в следващите две седмици, а и зависи от развитието на пандемията. Но аз мисля, че публика на 50% едва ли ще дойде, защото страхът е прекалено голям. Така, че съм щастлив и на 30 процента. Ние се справяме добре, Сатиричният театър играе всяка вечер, независимо на коя сцена, публика има.

- Самият министър Банов тези дни изрази мнение, че културните ни институти, като театрите и оперите, са едни от най-сигурните обществени места към този момент. Подкрепяте ли тезата му?

- Абсолютно! Присъединявам се към неговото мнение категорично. Специално при нас в Сатирата мерките са безупречни. Зрителите не бива да се плашат. Ние сме единственият театър със сертификат от РЗИ за климатичната инсталация, която е последна дума на техниката. Поставихме я през септември миналата година. Вече има такава вентилация и в отремонтираната Камерна зала. Така, че Сатиричният театър е крачка напред пред останалите театри и предлага изключителни условия за безопасност

- Епидемичната обстановка принуди Музикалният театър, дори Народният театър "Иван Вазов", да разпуснат трупите си за определено време. Има ли такава опасност и за Сатирата?

- Не, на този етап ние сме доста гъвкави, ако мога така да се игразя - отменяме представление, само ако имаме болен актьор. Ще продължим да играем всяка вечер. Тези дни ще имаме събрание с художествения съвет, на което да решим как да действаме спрямо нашата "черешка на тортата" за този сезон - "Сатирично кабаре". Много ми се иска нещо толкова впечатляващо, каквото се получава това представление и каквото досега не е имало в България, да не бъде играно само пред 30 % публика. Този спектакъл е взрив от емоции! Един такъв ценен продукт не бива да бъде просто захвърлен в пространството. Обмисляме премиера преди Нова година, но да видим...

- В София има много театри - дори два да затворят, жадните за театър хора ще намерят алтернатива. Но в провинцията сякаш културният живот е позамрял покрай пандемията. Какви мерки взимат вашите колеги-директори извън София, за да спасят театрите си?

- Аз съм на мнение, че спасението на давещия се, е проблем на самия давещ се. Всеки на своето място трябва да намери най-точния подход, за да запази театъра, артистите, публиката... Няма една и също формула за всички театри - дали ще са софийските, дали ще са куклени, дали ще са музикални театри... Всеки трябва да действа според собствената си среда. Държавата прави всичко възможно, но трябва и ти да направиш, не може само със седене. 

- И като казахте държавата... Адекватно ли реагира тя в условия на пандемия?

- За мен по-адекватни мерки от настоящите няма. Министерски съвет и министър-председателят, и въобще правителството опитват да постигнат баланс между това да работим, да има живот, да има икономика, и в същото време да се спазват мерките и да има сериозно отношение към здравето на хората. По отношение на този баланс мисля, че сме на едно от предните места на Европа. Вижте колко страни затвориха вече, докато ние продължаваме. Това много ми харесва - това ти дава стимул, дава ти усещане, че нещата ще се оправят.  

- А кой от политиците бихте отличил за това как си върши работата в този момент, когато цялата власт е съсредоточена в борбата срещу вируса?

- Първо да отдадем заслужено внимание на лекарите ни - чест и почитания към тях! Но аз лично съм възхитен от здравния министър Костадин Ангелов. Той е изключителен, той е находка! Вдъхва доверие, успява да създаде усещане за сигурност и перспектива. Трябва да ги пазим хората като него. Гордея, че има такива хора като проф. Ангелов.

- Последно, как ще коментирате думите на евродепутата Ангел Джамбазки от вчера, че тези, които са горили маски и са лидери на протестите, след това са били на живоспасяващи апарати в болниците? 

- Както ви казах, бях на среща с министър Банов, не съм чул какво е казал Джамбазки, не съм бил там, на протестите и в болниците, за да видя. Но аз съм изказал многократно моето отношение към протестите. Протестите са страшни глупости, тези хора, и президентът включително, които подклаждат тези ненавист, омраза и напрежение, тях Господ да ги съди. Ние се борим с какво ли не, гледаме да оцелеем, те ще вдигат юмруци... Но важното е, че държата и правителството се справят много добре!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков: Борисов и Пеевски подвикваха на Желязков от първия ред и той нарушаваше правилата. Те не притежават тази държава (ВИДЕО)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК