Вход
София
Времето в София 2 o C

Калоян Методиев: Пактът на ООН улеснява миграцията, създава държави в държавите

Калоян Методиев: Пактът на ООН улеснява миграцията, създава държави в държавите

на 06.11.2018
10711
2
Калоян Методиев: Пактът на ООН улеснява миграцията, създава държави в държавите
Автор: ПИК
06.11.2018
2
10711

България подкрепя пакта и в един момент може да се озовем с огромна група мигранти, за които трябва да се грижим и да осигуряваме условия за живот. Основният недостатък на пакта за миграция на ООН е, че почива на един универсализъм, на един общ знаменател, на всичко без оглед на политика, география, история и култура и религия. В света, а и в Европа вече няма условия за подобна политика, т.е. този проект ще падне. Това обясни пред БНР политологът Калоян Методиев.

„Това е глобален пакт за миграцията, който започна да се изработва миналата година през април в ООН и който беше гласуван това лято с идеята да бъде окончателно подписан от 193 страни в Мароко на 10-11 декември“, уточни Методиева за пакта, предизвикал противоположен коментари у нас. Най-дръзките и най-критичните експерти виждат опасност за Европа, но и в частност за България.

От документа вече се оттеглиха Съединените щати, Унгария и Австия. Същата крачка обмисля и Полша, докато България заяви, че го подкрепя.

„Това е международен договор, който ще има сила над вътрешното законодателство. Загуба на суверенитет - това е ключовата дума, която използваха и американци, и поляци, и австрийци и затова не искат да го подписват“, уточни Методиев.

Според политолога една от причините за отказ на държави от него е това, че „не се прави разлика между легална и нелегална миграция, т.е. между търсене на убежище и трудова миграция“."За да го обясним просто: Иван Иванов, който отива да бере аспержи или компютърния специалист Драган са една плоскост с тълпите, които атакуват границите през нощта, плащат на трафиканти, правят гета и т.н."

„Това беше и основният аргумент, с който австрийският канцлер Себастиан Курц и чешкият премиер Андрей Бабиш, както и словенците се отказаха преди два дни. В Хърватия също тече много сериозен дебат, че няма да бъде подкрепен документът. И Австралия се присъедини, т.е. нараства борят на страните, които се отказват“.

„Документът улеснява миграцията, а не я регулира“, подчерта Методиев. Политологът открои няколко положителни страни на пакта – гарантират се трудовите права на работниците, а също и се криминализира трафикът, но и доста отрицателни:

„Проблемите точки, който аз локализирам са: изграждане на глобална база данни, което е опасно или един хъб, който да събира информация от целия свят; обучение по оставане на мигрантите, т.е. ние ги учим как да мигрират - и легалните, и нелегалните; събиране на семейства, което е много опасно и за България, и за Европа; затрудняване на граничната охрана със силови средства, което няма как да не се прави при положение, че виждаме какво става в Гърция, Италия и Испания, които иначе няма как удържат тълпите от Африка; задържане в краен случай на мигранти“.

„Впечатление в документа прави и огромният мултикултурализъм, заложен в текстовете, както и права, които се дават на мигрантите“, добави Методиев.

„Едва ли не ние им създаваме държави в държавите, а в Европа няма такива условия в момента. Виждате какви са реакциите и какви евроизбори се задават“, каза още политологът, според когото в пакта „има една ужасна бюрокрация - навсякъде да се изграждат нови институции, обучителни центрове, звена и т.н., което е огромен бюджетен разход“.

"България е първа държава и един момент може да се озовем с огромна група мигранти, за които трябва да се грижим и да осигуряваме условия за живот. Самото влизане ще бъде улеснено, тъй като оградата ще бъде вече проблем за спиране на потока - има и такова тълкование на текстовете. А и нямаме пари за нови институции", посочи политологът, очертавайки какво би се случило, ако страната ни подпише пакта.

Според Методиев обаче, „българското правителство много трудно ще успее да се обедини около една позиция за Пакта за миграция на ООН“.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19020
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x