Камелия Нейкова: Повече изборни секции в чужбина и машинно гласуване

Политика

Камелия Нейкова: Повече изборни секции в чужбина и машинно гласуване

13920
на 07.05.2021
Камелия Нейкова: Повече изборни секции в чужбина и машинно гласуване
Автор:   ПИК

Не мога да отговоря колко точно ще са изборните секции по време на следващите избори на 11 юли, но смятам, че ще са повече в сравнение с 4 април. Това заяви новият председател на ЦИК Камелия Нейкова, номиниран от ПГ на "Има такъв народ", след изслушването на състава на комисията при президента Румен Радев.

препоръчано

„Избирателни секции ще има във всички дипломатически и консулски представителства, без да има значение дали има подадени заявления за гласуване. Ще има и в местата, където на предходни избори е имало образувана избирателна секция и са гласували не по-малко от 100 избиратели. Също така ще се разкриват избирателни секции въз основа на подадени заявления за гласуване извън страната, като те трябва да са не по-малко от 40. В държавите, които са извън Европейския съюз отпадна ограничението от 35 секции.“, заяви Нейкова и обясни, че с това се визира гласуването извън страната „без лимит“.

Тя заяви, че е привърженик на машинното гласуване и смята, че е лесен, бърз и сигурен начин за упражняване на вот. „Аз участвах още при първия експеримент, който бе направен през 2009 година в няколко избирателни секции в София. Винаги когато е имало опцията за машинно гласуване, съм гласувала с машина. Смятам, че новите технологии трябва да бъдат използвани максимално.“, коментира тя, като обясни, че машините не позволяват да има недействителни бюлетини. Тя увери, че при възникване на проблеми с устройствата, ще бъдат използвани хартиени бюлетини. Такъв е бил случаят и на изборите на 4 април във Велико Търново и по думите ѝ организацията там е била успешна.

Новите промени в Изборния кодекс предвиждат и опцията карантинираните да гласуват на мястото, където са под карантина. Например, ако гражданин на Русе е поставен под задължителна изолация в София, той ще може да упражни правото си на вот в столицата. На следващите парламентарни избори отново ще са предвидени мобилни секции с хартиени бюлетини за тях.

„Мисля, че ще се справим с предизвикателствата. Трудности има и ще има. Новите изборни промени ни поставят задачи, които трябва отговорно да изпълним. Надявам се да работим толерантно помежду си. Разчитам и на това партиите и коалициите, които ще участват в изборите, да не превърнат ЦИК в заложник на техните спорове“, допълни още Камелия Нейкова.

Сподели:
Бомба x
5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото 5 продукта, с които да влезем бързо в перфектна форма за лятото
ПИК TV x
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ) РАЗКРИТИЕ НА ПИК: В един и същ ресторант - Радев празнува рождения си ден с цигански оркестър, Узунов получава дебелия плик (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това