Вход
София
Времето в София 9 o C

Кандидатурата на Мария Габриел за водач е естествена, но има рискове - чуждата фамилия, стерилният език на брюкселското говорене, липсата на ярки политически послания

Кандидатурата на Мария Габриел за водач е естествена, но има рискове - чуждата фамилия, стерилният език на брюкселското говорене, липсата на ярки политически послания

на 13.03.2019
61240
49
Кандидатурата на Мария Габриел за водач е естествена, но има рискове - чуждата фамилия, стерилният език на брюкселското говорене, липсата на ярки политически послания

В печеливш отбор не се правят промени. Старо правило от спорта, което в огромна степен важи и в политиката. Но не напълно. Защото умората, досадата, изхабяването, неминуемо натрупващите се грешки и скандали, както и на моменти ирационалното желание на избирателите „да опитат нещо ново и различно“, дебнат за грешки и могат да доведат до изненади и разочарования.

С оглед на обществените нагласи два месеца преди изборите за европейски парламент едно от нещата, които със сигурност биха имали значение за имената и профила на бъдещите български евродепутати, безспорно е листата на управляващата партия ГЕРБ. С оглед на очертаващата се поредна победа е ясно, че попадането сред първите 7 в тази листа гарантира и мандат в европарламента. Аз бих добавил „и в първите 9“ поради два факта: следващият еврокомисар ще е от ГЕРБ и ще освободи място в европарламента, а големият остатък от невлезли партии, който се очертава и който ще бъде поделен между влезлите, е силно вероятно да доведе до 8-и мандат за ГЕРБ. С което въпросът за състава на листата на ГЕРБ става все по-важен, а интригите около това – все по-силни.

Какъв би бил идеалният десен кандидат с оглед на настоящите настроения и политически тенденции в България и в ЕС?

По-малко чиновник и повече обърнат към бизнеса и реалния сектор. По-малко бюрократ и повече политически хищник, който не се свени да говори истини и да критикува коридорния естаблишмънт в Брюксел, когато има основателни причини. По-малко федералист по отношение на безумни икономически предложения „ала Макрон“ и повече националист, когато националните интереси противоречат или са застрашени от „правата линия“, задавана от Страсбург. По-малко глобалист и повече патриот и традиционалист, който уважава, цени и разказва миналото си, корена си, културата си, религията и традициите си. По-малко либерал и повече консервативен - и в политически, и в икономически смисъл, с критичен поглед към либералната адженда за диктатура на малцинствата и към центристките и леви политики на повече държавни разходи и свързаните с тях нови и нови данъци. По-малко центрист и повече десен, тъй като центърът е политическото нищо, а забравянето на дясната същност води до отваряне на пространства вдясно и заемането им от по-крайни политически субекти. Които по-крайни политически субекти и фигури към момента имат по-верни и ярки послания към хората, обединени от мощната дясна реакция срещу проваления либерален ред на сегашния брюкселски елит.

Това, разбира се, е образът на идеалния десен кандидат. А идеални хора, както знаем, няма.

Има обаче български евродепутати, изградили име и авторитет и утвърдили се като работещи и можещи представители на България в европарламента. И да, много от тях са от ГЕРБ и с основание ще претендират за нов мандат.

В този смисъл не само няма да се изненадам, ако Андрей Ковачев, Ева Майдел и Андрей Новаков поискат и получат доверие и от лидера на ГЕРБ, и впоследствие – от избирателите, а и с удоволствие бих гласувал за тях. И доколкото списъкът спокойно може да бъде продължен с Емил Радев, Асим Адемов и (ако се кандидатира отново) Владимир Уручев, то водещите кандидати на ГЕРБ като че ли са ясни.

Остава въпросът с водачеството.

Защото всъщност то е това, което може да направи разликата. Особено на фона на интригите и вътрешната война в БСП, които са напът тежко да дискредитират и взривят столетницата в навечерието на старта на официалната кампания.

От една страна, и с този въпрос като че ли няма особена интрига – Мария Габриел е естественият кандидат за водач на евролистата на ГЕРБ. Дългогодишен евродепутат с много постигнати за икономиката и земеделието ни конкретни решения, настоящ еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Човек с огромен опит и изключително сериозни политически контакти и „гръб“ в Брюксел, които несъмнено ще са от полза на страната ни. Много активна на родна почва – с непрестанни срещи, семинари и конференции по ресорните си политики, в интензивен контакт с бизнеса и предприемачите от IT сектора, широко отразявана от медиите, без до момента да е ставала обект на атаки и критики.

От друга – и тази кандидатура за водач има своите рискове и недостатъци. В българската реалност това са чуждата фамилия, стерилният език на брюкселското говорене, липсата на ярки и запомнящи се политически послания, известните обраност и предпазливост, граничещи на моменти със скуката, както и избягването на интензивен пряк сблъсък с политическите противници, които в кампания не се свенят да неглижират истината и да са безмилостно остри, особено към фаворитите.

Напомнят ли ви за някого така изброените проблеми? Да, и аз така си мислех. Лиляна Павлова. От позицията на министър на безспорно успешното европредседателство, протекло без практически никакви слабости и гафове, Лиляна Павлова е естествен фаворит за водещо, ако не и за водещото място в листата на ГЕРБ. Стига тя да го иска, разбира се, и в случай че лидерът на ГЕРБ избере яркия политически боец пред утвърдения брюкселки играч.

Дали всичко това ще е достатъчно за успех на ГЕРБ на евроизборите? Най-вероятно да. Дали обаче този успех може да бъде по-голям? Определено да. И то именно чрез фигурата на водача.

В този смисъл евентуална „изненада“ и провокация към избирателите с водач – силна политическа фигура от ранга на Томислав Дончев например, има огромни шансове да е по-успешна от някак предизвестеното и рутинирано редене на листа.

12 години след влизането си в европарламента и 10 години след влизането си в управлението на държавата рутината, предизвестеността и изхабяването са най-големите демотиватори за избирателите на ГЕРБ. В този смисъл ако пред сегашните фаворити и пред лидера на ГЕРБ стои някакво предизвикателство, то е точно това: как, без да се пренебрегват успехите и авторитетът на фаворитите за водещи места в листата, да се поднесе нещо ново, нещо свежо и нещо изненадващо, което да донесе ентусиазъм и настроение.

Защото личностите имат значение.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(49)
1
Лиляна Павлова би била по-избираема,повтарят грешките с Цецка Цачева,не ползват ли социол. проучвания...
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Електоралната подкрепа на европейските избори за ГЕРБ и БСП е почти изравнена. В действителност, дали ще те крадат комунистите от ГЕРБ или комунистите от БСП, няма никаква разлика. Комунистът, освен да краде, друго не знае. Но хората пак ще гласуват за тях, защото им хареса да ги управляват и крадат комунисти, тикви, милиционери, физкултурници, мутри, агенти на ДС, кратуни, румянки, бъчварки, калинки, теменужки, кристалинки, цецки, габриелки, манделки и др.
4
ако ползват Реални соц. проучвания герб няма да присъстват в евро парламента.zz8z
5
Ако беше истинска българка, щеше към българската си фамилия да прибави и тази на съпруга си.
6
Една прилежна интересчийка с изразена селска хитрост ( червени гени ) , без каквато и да било позиция , бълваща папагалски само клишета ! Една абсолютно безлична чиновничка , която по случайност на съдбата е в Брюксел !
7
Рискова е защото тази тъпа и проста калинка си уреди собствения живот в чужбина и отдавна се е отделила и отчуждила от България и българите, а Борисов пък си мисли, че като и пълни гушата тя ще му помогне да не се строполи главоломно.......
9
Ама кой да предложат като всичките са такива кухи лейки и клиентски шуробаджашки неграмотници?! Липса на качествен материал, защото ценностната с.ма на Борисов и Цветанов е тотално сбъркана
10
Искаме Мамата, мамата, мамата...
11
Тамън си е, перфектен избор, като на мама Цеца, щеше да е кеф ако нямаше и преференции
12
МАТ"РИАЛЪТ за нищо не става ! Дори е по -зле от ОВЦЕТЕ
13
зхаризанов, ма ти нищоне разбираш, бе! Че андрей Ковачев е точно поддръжник на ли,аването на страните членки от повече тежест! Разцъкай го тоя интернет, имформирай се, недей да ги смучеш тия глупости от химикалката си! А тоя жираф марийка гоцеделчевска, хич не го и споменавай!
14
Тази е Кандидатура на Човека с Ишиаса
15
Имената на водещите листата на ГРОБ,показва,че те се редят в чужбина или от Сорос.Пуснете поне за цвят едно БГ име,например Цецка Цачева.
16
To не било Габриел, а Гарабед.
17
ами като ви е много брюкселска Габриел защо я предложихте за еврокомисар. И въобще ГЕРБ с какви очи ще бламирате един успешен еврокомисар в една много важна и престижна сфера. Плюс това, Габриел е момиче от народа и винаги ще се възприеме много добре в широката периферия на партията. Така че Габриел е напълно печеливш кандидат, вече останалите да се нареждат от номер 2 нататък.
18
Не се надявайте на повече от 6. Няма никаква логика бройката ви да се увеличава.
19
Бас хващам БСП ще има 7 мандата, а ГЕРБ с тази 5 едва ще вземат ,няма да е чудно и ДПС да докара 5, този път на 26.05 е сигурно че ГЕРБ ще загуби каквото и да говорят сега платените социолози, а есента ще има 2 в 1 избори предсрочни парламентарни
20
има ли тези качества, които ГХ счита, че трябва да има водача? Я си припомнете изказванията по спорните моменти.
21
Нали знаете вица защо при казана на българите в ада няма пазач - защото сами се дърпаме на долу, така че никой да не излезе !!! Името било кофти, няма ярък израз, говорила с отенък български и т.н. и т.н. Ами изберете си кури лъжата - името българско - КОРНЕЛИЯ, изказ страшен - лъжи, злоба и простащина, крясъци и кючек - чудо юдо, вафла чудна !!!! Може да гласувате и за русата фея ( сбръчкана от злоба млада жена), копие на лъжата!!!! На фона на българската действителност е кофти да си успял, възпитан, интелигентен, владеещ езици, постигнал върха на развитие. Да си избираме простаци,неграмотници, партийни кариеристи и после този бъркал в кацата с меда, оня дрънка глупости и се излага по света, трети не ставал за чеп за зеле.
22
Аз предлагам за водач Гошето Харизанов , аналлизатора , той е събирателен образ на гербаджията - биячрекетьор , осъждан , без образование , крадец на тръби , нагъл , назначен за началник на телевизия и верен на Боко Тиквата . Дерзай Жоре !
23
Тиквун залага на соросистката карта! Те му редят и листата.
24
Продължавайте да се подигравате с народа и народът ще ви накаже.
25
Каквото и да предложи ГЕРБ все ще е ужас. Кандидатурите са избирани от бодигардове, физкултурници, стругарки и друг обслужващ комунистите персонал. Гаргамел, обаче е излагация не само за ГЕРБ, въпреки че не се отличава много от другата брюкселска номенклатура.
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Gabrielkata e kato sushena skumria - grozna,pgranichena,smotana....tova e !!
28
...що тролска помия се лее! Ами какво сте се загрижили за ГЕРБ, Не, съзерцавайте си Крушовишката биволица, Изцъкленото Ленче, или сексапила на Деница Златева!
29
Томислав Дончев !!
30
Листата трябвала да бъде от по-малко такъв, повече онакъв, ама ги няма в герб-а. Трябва да ги търсят в другите партии. Може да е останал някой и друг. Но това не е най-важното. Авторът е известен с това че е удрян с мокър пешкир, затова му е малко сплескана главата и размътен мозъка. Той да дава акъл значи да се очакват резултати, като на президентските избори. Турете му пепел на акъла и предвижданията и стъпете яко на земята. Народът не харесва нито Габриел, нито унуката на партизанина от Чавдар. Те не трябва да бъдат въобще в листата Този път бъдете по-разумни.
31
maimun
32
Ро.сен Гео.ргиев Ди.митров ---LZ1RGD--ЕГН 73 09 29 66 64-- Е бан Рош ко--Е БАНИЯ.. // бивш шофьор на ТИР,напиван и е бан от двама руски тир-аджии преди 8 години в Холандия // ... София кв Лозенец ул Кричим №3 вх В ет 4 ап 32 .. тел...087 7 58 38 45....088 9 67 66 78..http://roshko vip.snimka.bg/.....Единственият трол разкрит в нета..От А до Я..!!!!
33
Когато съпругът ми, възрастния господин Габриел, разбере, със сигурност ще извади от перверзната литература, която чете и филми, които гледа, някое възможно най-гнусно изтезание.... Ох, Ева, явно съпрузите ни държат контакт, защото и на мен г-н Габриел ми завря букет рози с бодлите, но отпред, и ме накара да се изп-шкам в нощното гърне права с букета във ваг-ната ми, докато мастробираше след което извади букета като ме раздра отвътре и заяви, че цигълът ми е подранил, но би ме поел алангле, след което осъществи с мен насилствен акт който трая четири часа, защото очевидно се беше "назобил" с виягра.... Ох, Ева, знам, че ме четеш, блазе ти, как ми се иска да бъда на твое място, съпругът ти е за предпочитане пред този звяр...
34
Ми то като чета и гледам само специалист по крадене на тръби от напоителни системи като автора отговаря на тези критерий. Аз ще гласувам за Харизанов! Ура!!!
35
Дано да я докараш до кофите зза боклук,защото цялата ви пасмина това заслужавате!
36
Ха, ха, ха, колко скромни и мъдри хора има между нас, ето да вземем например бай Пешо от коментар 22 и как само народната мъдрост кратко, ясно и убедително постави точка на разточителната и безсмислена фъшня на крадливото, тръбно недоразумение!Евала,бай Пешо!
37
Получих $ 22738 през първия месец и $ 29584 миналия месец, просто работех в мрежата от дома. Аз съм редовен студент и работя само 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използвайте този сайт. ------ >>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m
38
проста помашка пръчка. Никой няма да гласува за нея. Пълен автогол за ГЕРБ.
39
са най-разпознаваемите български фамилии в листата на герб.Предлагам да се включат и тома биков и антон тодоров.Като сложат и харизанов-листата става бетон. ПИК,ако поне малко себеуважение имате-изтрийте коментар 33.
40
Тая като я гледам все едно срещу мен седи робот с изкуствен интелект...
41
Травестит ! Изсран от комунистически гъз !
42
Моята листа за ГЕРБ е: Лили,Мика,Деса,Цеца,Цвета,Данчето,Нуша....все моми нена...ни
43
А КАКВО БИ СТАНАЛО АКО ХОРАТА НЕ ОТИДАТ ДА ГЛАСУВАТ ?? ПО-СКОРО ПУСНАТ БЮЛЕТИНИ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ЗАЧЕТЕНИ КАТО НЕВАЛИДНИ ? ЖИВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ СВОЯ ГЛАС ?? МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ ДАЛИ ЗНАЕ ОТГОВОРА ??
44
нали имаше скандал с общ жилище в софия какво стана с тази история
45
Поредната отвратителна некадърна герберска пача.Само й погледнете антропологически нескопосаната зурла и ви става ясно колко й е грамажа.Трябва да си малоумен за да харесваш интелектуално нищожния,неукия,продажен и крадлив простак и примат Б.Б.Жалкото е,че такива човекоподобни изчадия са мнозинство у нас,за което отлично се "погрижи" образователната ни система,те го избират и така го натрисат на останалия в малцинство истински български народ.Всички,които не могат да си изкарат честно и с кадърност хляба,се записаха в мутренската ГЕРБ за пари и власт,докарани с нахалство,тъпотия и нагаждачество.Измекярска сган като водача си.Отврат!
46
1. Дончев, 2. Л. Павлова, 3. М. Габриел......... Иначе на инат политика не се прави, ако въобще има политика.....
47
ЗА ТОЯ НЕДОДЯЛАН ЩЪРКЕЛ ЛИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ А?
48
Втори в листата да бъде Рудолф. PR на кампанията да е Heдялко, той разбира от всичко. Само при това положение ПП "Шайка" печели евроизборите.
49
ГЕРБ нямат подготгвени кадри. Това е основният им проблем. Затова дълго не могат да съществуват. При основаването на партията на 03.12.2006г. имаше качествени хора-професори, доценти, отлични специалисти, но никой не ги потърси за нищо и те си тръгнаха. Явно в тази партия не ценят знанията, а ценят послушанието, преклонението, Издигат сиви, послушни хорица, колкото по-послушен, толкова повече шансове има. И тази не прави изключение. Знанията и са привнесени, няма изначален интелект, нито знания, нито култура. Всички са такива-извадени от един калъп.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 17243
архив

Любими, наистина ли съм ти единствената?!
- Вие какво - май всички сте се наговорили днес...

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1401
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВМРО закрива предизборната си кампания в Елин Пелин - Джамбазки: Знаем как се пази българският патриотизъм и родолюбие, за нас България е верую (ОБНОВЕНА)
x
ЦЕНЗУРА ИЛИ... Роботи филтрират коментарите в интернет
x