Вход
София
Времето в София 17 o C

Капитал от 1 евро изяде едноличните търговци

Капитал от 1 евро изяде едноличните търговци

на 13.04.2019
18414
2
Капитал от 1 евро изяде едноличните търговци
Автор: ПИК
13.04.2019
2
18414

Близо двадесет пъти повече дружества с ограничена отговорност се регистрират всеки месец за сметка на едноличните търговци. Това показват данни на Агенцията по вписванията за изминалата година, цитирани от „Монитор“.

За периода в страната са били вписани документите за учредяването на близо 53 000 дружества, от които най-много са едноличните дружества с ограничена отговорност – 37 000.

Юристи и счетоводители коментират, че най-често задаваният въпрос от младите предприемачи е как да регистрират фирмите си. При едноличните търговци основният отличителен белег е в отговорността. Извършвайки дейност като ЕТ, вие отговаряте с цялото имущество, което се води на ваше име като физическо лице, а също така и с паричните спестявания, работна заплата и други доходи, които получавате. Или казано по-просто – ако нещо се обърка и бизнесът ви задлъжнее, ще се стигне до запориране на средствата, имуществото ви и т.н.

Минималната стойност на първоначалния капитал, необходим за регистрация на фирма, е 2 лева, което привлича като топъл хляб предприемачите. Той обаче следва да бъде по-адекватна сума, ако се планира да бъдат закупени по-сериозни активи в началото. Регистрацията на ЕООД не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му. При тази форма на юридическо лице отговорността на едноличния собственик се ограничава до това той да внесе заявения капитал в банкова сметка на бъдещата си фирма.

Изпълнил своето задължение, неговата собственост е неприкосновена, фирмата отговаря със своите активи от тук натам и няма вариант, при който от собственика да бъдат изисквани средства за погасяване на фирмени задължения.

„Формално по закон има ограничена отговорност, но има много фактори, които я отменят. При управителите, които най-често са и собственици на ЕООД, отговорността е до 6 месеца след прехвърляне на предприятието“, коментира адвокат Борис Кумпиков.

Отговорността се ограничава до това да се внесе дялът от записания капитал, а дружеството отговаря с придобитите си впоследствие активи Тоест дори и да се регистрира фирма с два лева капитал, ако впоследствие натрупа активи за един милион лева при изпадане в несъстоятелност например, дружеството ще отговаря именно с тях за покриване на задълженията си. Ето защо най-често счетоводителите съветват регистрацията на фирмата да не е по-малко от 500-1000 лева капитал. Това е минималната сума, която ще е необходима за покриване на първоначалните разходи и нормалното стартиране на бизнес, което ще доведе и до получаване на очакваните доходи.

Според адвокат Кумпиков облагането също е една от причините за предпочитанията на търговците. При ЕТ то е 10 на сто от доходите, при ЕООД е 10% от печалбата, но при вторите има и данък от 5 на сто при изплащане на дивидент. Но по-големият брой на ЕООД с малък капитал е и сигнал, че голяма част от фирмите извършват дейност на ръба или извън закона. Случаите през последните години за прехвърляне на фирми с данъчни задълженията, които умишлено са извършени, са най-показателният пример. Първоначалната идея на ЕТ е бърз и евтин начин за започване на бизнес и опростена счетоводна и административна отчетност и тази форма наистина се предпочиташе от занаятчиите и дребните търговци в началото, когато минималният капитал за регистрация на ЕООД беше 5000 лева, а процедурата по регистрацията – сложна, бавна и скъпа. В днешно време обаче нещата стоят по по-различен начин, след като промените в Търговския закон „смесиха нещата“. Минималният капитал за регистрация на ЕООД е два лева, а самата процедура отнема пет работни дни и струва около 200 лева.

Добрата новина е, че едноличните търговци с по-малък оборот, активи и служители са освободени от публикуване в Търговския регистър, но на фона на всичко останало всеки може да прецени защо напоследък едноличните търговци са „изчезващ вид“.

Тенденцията всеки работен ден да се регистрират над 200 нови фирми се запазва и през 2018 г. Статистиката на Агенцията по вписванията показва, че на всеки час на бял свят се появява ново дружество. Наполовина по-малко са заличените дружества през изминалата година спрямо 2017 г. 2684 са били закрити, а пререгистрация е била направена на 111 фирми. Информацията сочи още, че за последните 5 години най-често започваме нов бизнес през март. Така е било през 2012 г., когато през третия месец на година са били вписани 5664 нови търговци, март следващата година е с 4962 вписвания, а през 2016 - с 5414 регистрации на нов бизнес. Изключенията са 2015 г., когато най-активно са се отваряли нови фирми през ноември - с 5063 регистрации. През 2017 г. с най-голям брой нови дружества – 5630, е октомври, а миналата година, когато през май е бил пикът на регистрации – 6264.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
?????????????????????????????????????? >> https://www.youtube.com/watch?v=Kbxg5Fhdeds
2
Що за глупост. Това поощрява не толко дребния бизнес а мошениците. Фирма регистрирана с 2 лв.капитал как ще започне дейността си. Нали трябват пари за всичко. Каквато и да е дейността.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 19750
архив

- Брато, ти снощи как изгърме...
- Не съм бре, що?
- Ми, викна си такси да те прибира.
- Нормално, не искам да ме глобят.
- Брато... ние пихме у вас бре?!

няма нови новини
Днес: 116
hot
най-четени новини в момента
сега
2765
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ШОК В ПИК TV! Плеймейтка едва не изгуби живота си в адски пожар: скок в замръзнало езеро приковава Михаела Стоичкова на легло за половин година - само в "Жълтите новини"
x
Глoбaлнoтo зaтoплянe щe лиши чoвeчecтвoтo oт нeзaмeнимa зa мoзъĸa мacтнa ĸиceлинa
x