Вход
София
Времето в София 18 o C

Каракачанов: 1 млрд. лева са похарчени за интеграция на циганите, резултат няма

Каракачанов: 1 млрд. лева са похарчени за интеграция на циганите, резултат няма

на 26.03.2019
8648
11
Каракачанов: 1 млрд. лева са похарчени за интеграция на циганите, резултат няма
Автор: ПИК
26.03.2019
11
8648

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за интеграцията на циганите без особен резултат. Това каза вицепримиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов на кръгла маса за Концепцията срещу циганизацията на България, цитира го „Фокус“.

Обсъждат мерките, предложени от вицепремиера Красимир Каракачанов, срещу ромските гета

Обсъждат мерките, предложени от вицепремиера Красимир Каракачанов, срещу ромските гета

Мерките за справяне с проблемите в ромските гета,...

на 26.03.2019

„Няколко месеца се води един дебат в обществото по тази концепция, която бях лансирал като концепция за справянето с циганското население в България. Държа да подчертая, че в България има няколко документа, по които е трябвало да се провежда национална политика в тази насока. Те са предназначени основно не толкова да приобщят циганското население към обществото и да го приучат към нормални навици, а към това да направят българското общество толерантно към това, което правят нашите съграждани от цигански произход“, посочи Каракачанов.

Той отчете, че през последните години с финансиране от държавния бюджет и външни програми са изразходвани близо 815 млн. лева за интеграцията на циганите. По думите му голяма част от средствата са използвани от около 500 броя ромски НПО-та, които са се регистрирали само за да усвоят определен ресурс, без да се свърши нищо реално.

„Резултатите от тези програми са налице и нищо основно не се е свършило“, отбеляза Каракачанов.

„Около 500 души от държавната администрация са ангажирани в различни структури, като заплатите им са на стойност около 5 млн. лева“, отчете още той. По думите му сумарно средствата, изразходвани за социализацията на циганите през последните години, стават около 1 млрд. лева.

„Какво бихме могли да направим с всички тези средства, ако стимулирахме грамотната раждаемост или бяха използвани за българските общности извън страната?“, попита Каракачанов.

Каракачанов свиква кръгла маса за концепцията за интеграция на циганите

Каракачанов свиква кръгла маса за концепцията за интеграция на циганите

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър...

на 26.03.2019

Вицепремиерът уточни, че в кръглата маса участват представители на различни институции и неправителствени организации, като сред тях има и представители на ромската общност, които са изразили полезни становища по отношение на концепцията.

„Не сме поканили структури и хора, които са изразили крайно негативно отношение към ромите, защото не е целта да създаваме напрежение, а да търсим реални мерки“, посочи той. По думите му сред мерките в концепцията са такива, насочени към държавните органи, от които зависи приобщаването на циганското население, и такива срещу засилването на злоупотребите със социални плащания.

„Идеята е да се постави акцент върху социализацията и приобщаването им към общите стандарти и законови норми“, обобщи той.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10967
архив

- Бързо си сложи чехли, кашляш!
- Ами че аз и с чехли кашлям...

няма нови новини
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
сега
1511
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НА ВНИМАНИЕТО НА РАДЕВ: Ето ги националните протести - чалга, анцузи и 20 души на селски вечеринки (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Гинеколожка разби брадати митове за секса
x