Кардиологът проф. Кирил Карамфилов разкри най-голямата опасност от новия щам и заяви: Мерките не бива да се разхлабват!

Акценти

Кардиологът проф. Кирил Карамфилов разкри най-голямата опасност от новия щам и заяви: Мерките не бива да се разхлабват!

31194
на 23.01.2021
Кардиологът проф. Кирил Карамфилов разкри най-голямата опасност от новия щам и заяви: Мерките не бива да се разхлабват!
Автор:   ПИК

На базата на доказателства, защото ние сме лекари и гледаме фактите, мерките е по-добре да стоят така, да останат. Това заяви пред Нова телевизия кардиологът проф. Кирил Карамфилов, началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Коментарът му бе по повод подновеното говорене за разхлабването на антиковид мерките. 

препоръчано

Той даде пример с Ирландия, където след либерализирането на мерките се надигнала нова вълна на заразяване.

Кардиологът подчерта, че най-голямата опасност, свързана с новия щам, е бързината на неговото разпространение. Клиничната картина на този етап обаче не се различава от тази на познатия досега щам на COVID-19.

"За съжаление, новият щам се разпространява много по-бързо. За тези нови генетични мутации говорим вече няколко седмици. Първоначалните данни са, че няма голяма разлика при протичане. Хипотетично може да се изкара по-тежко заболяването. Това, което наблюдаваме до момента, е класическо протичане. Опитът досега показва, че няма драматично различно протичане. Все пак имаме само седем изолирани заразени с новия щам, така че базата за коментар е много малка", отбеляза кардиологът.

Той заяви, че се наблюдава честотата на миокардитите след заразяване с коронавирус: "Сърцето и белият дроб са най-засегнати, това вече е доказано. Но цитокиновата буря е най-опасна. Това е сериозно възпаление на кръвта, което води и до сериозно възпаление на сърцето"

Вирусът е директно хипотоксичен - т.е. действа директно върху сърдечната клетка.

Кардиологът даде съвет - да не се прекалява с взимането на добавки, стимулиращи имунната система. "Храна, богата на плодове и зеленчуци, топли течности. Това са доказани неща от хиляди години", заяви проф. Кирил Карамфилов.

Сподели:
Бомба x
Диетата с малко мазнини намалява тестостерона Диетата с малко мазнини намалява тестостерона
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 145
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това