Вход
София
Времето в София 2 o C

Карлос Контрера: През 2020 г. предвиждаме значителни инвестиции в бърз и комфортен градски транспорт

Карлос Контрера: През 2020 г. предвиждаме значителни инвестиции в бърз и комфортен градски транспорт

на 10.12.2019
6243
2
Карлос Контрера: През 2020 г. предвиждаме значителни инвестиции в бърз и комфортен градски транспорт
Автор: ПИК
10.12.2019
2
6243

Председателят на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера (ВМРО) обяви, че следващата седмица започва разглеждане на транспортната задача на обществения транспорт и се предвиждат повече средства за по-удобен и бърз градски транспорт.

По време на заседанието на комисията във вторник – 9-и декември, се проведе дебат върху предложението на кмета на Столична община за промяна на данъците – данъкът върху МПС и данъкът върху възмездното придобиване на имущество. Общинските съветници спориха дали на този етап е необходима такава стъпка и какъв ще е ефектът от нея. Според прогнозите на Столична община прекият ефект ще бъде увеличаване на приходите с 18 млн. лв. от данъка върху МПС и с около 20 млн.лв. от данъка върху възмездното придобиване на имущество. Карлос Контрера разви тезата, че значителна част от средствата са предвидени за подобряване на обществения транспорт и даде няколко примера в тази посока.

За целите на настоящата комисия ще се фокусирам само върху един аспект – транспортната задача на обществения транспорт за 2020 г. На първо място – пускането в експлоатация на Трети метродиаметър през 2020 г. ще наложи увеличаване на транспортната задача на „Метрополитен“ ЕАД с приблизително 900 000 км, които трябва да бъдат разчетени, съответно разплатени.

Преминаването на линии 84, 184 и 123 от Столичен автотранспорт към Столичен Електротранспорт (който ще ги обслужва с електробуси) съответно ще доведе до заплащане на по-висока цена на километър пробег, тъй като цената на Столичен електротранспорт е по-висока от тази на САТ. Отделно от това смятам, че предвид поетия ангажимент за увеличаване на работната заплата в обществения транспорт цената на километър пробег на транспортни оператори следва да бъде увеличена, защото ще се покачат разходите им за труд. С колко е въпрос на сметки. Обръщам Ви внимание, че по отношение на САТ следва да отчитаме увеличаване на цените на горивата – дизел и природен газ, а по отношение на всички оператори и ръста на инфлацията, който води до оскъпяване на доставките (разходи за материали, за части и за външни услуги). Така например за периода 12.2018 г. – 10.2019 г. инфлацията е 2.5%, за 01.2017 г. спрямо 10.2019 г. – 6.8%. Тази тенденция с огромна доза вероятност ще се запази и в следващите 12 месеца.

Следва да имаме предвид и че допълнителни средства ще са нужни за разширяване на ремонтната програма за вътрешно кварталните улици, както и за отчуждаване на терени за улици и за изграждане на улици. Карлос Контрера изрази учудване, че БСП наричали повечето средства за градски транспорт „запушване на дупки“ и то при положение, че те непрекъснато предлагали да се увеличат средствата за обществен транспорт. Според Контрера допълнителното финансиране е предназначено и за намаляване на интервалите на движение, за което имало предложения от различни райони и квартали. Представителят на ВМРО смята, че БСП и представителите на „Демократична България” нямат ясна позиция, а увъртат по темата с данъците.

Не може непрекъснато да искаш повече пари за инвестиции, но да не даваш нито едно решение откъде да дойдат те. Смятам за абсурдно предложението на „Демократична България“ да се увеличат данъчните оценки на имотите, защото това щяло да доведе до покачване както на данъка върху недвижимите имоти, така и на такса смет при това за целия град. До момента сме станали свидетели само на безконечно бърборене, но никой от т.нар. обединена опозиция (БСП и „Демократична България”) не е внесъл и едно конкретно предложение с разчети. Учуден съм, че представителите на „Зелено движение“ се обявили против увеличението на данъците за най-старите автомобили, а това са го прокламирали години наред, заяви по време на заседанието столичният общински съветник от ВМРО.

Карлос Контрера признава, че всяко едно увеличение на данъци е непопулярна мярка, но все пак след като всички искаме по-чист въздух и нормален трафик, следва да се тръгне в посока рестрикции. Контрера обяви, че в София има регистрирани над 770 000 автомобила и около половината от тях (395 000) са с ЕВРО 1 или 2, т.е. от най-цапащите.

Всички се възмущаваме от мръсния въздух, всички искаме незабавно подобрение, но дали сме готови да се откажем от част от привичките си в името на по-чиста околна среда? Същото се отнася и до отоплението – публикуват се статуси, водят се безконечни спорове, но непопулярни мерки за забрана за отопление с твърдо гориво трудно ще се приемат. Има много обществено лицемерие все още по тези теми. Искаме резултати, но не сме готови да понесем повече ограничения в името на това. Искаме да си я караме по старому. Предложенията на госпожа Фандъкова, макар и да не са популярни, са правилни и затова трябва да бъдат подкрепени. В политиката не всички мерки са консенсусни, завърши Контрера.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Корупцията е новия капитализъм! Нямаш връзки, нямаш пари, но имаш банани!!! А иначе яко се инвестира у нас!!! Даже в няколко града нямат вода, камо ли инфраструктура, но пък има инвестиции в джобовете на близките до ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“!!! Слава Герберистану, героям слава !!!
2
КРАЙНО ВРЕМЕ Е СОФИЯ ДА СЕ ВДИГНЕМ И ИЗМЕТЕМ ГЕРБЕРСКАТА СГАН!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
След като прокуратурата извади СРС с разговори на Румен Радев, смятате ли, че поведението му е укоримо и той трябва да бъде разследван?
Общо гласували: 115
архив

Мъж се прибира. Звъни на вратата, но не му отварят. Изнервен от разни подозрения се засилил и разбил вратата. От спалнята излиза жена му по халат: – Ама какво направи? ! Разби вратата! Добре, че случайно има тук един дърводелец...

 

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1391
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: БСП с първи коментар за СРС-аферата с президента - лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов: Ако има доказателства, всеки трябва да носи отговорност (ОБНОВЕНА)
x
3 двойки зодии, между които няма химия в леглото
x