ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
1 кг картофи, 400 г заквасена сметана, 200 г сирене „Фета”, 1 кг спанак, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. сусам, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват в подсолена вода до омекване, обелват се и се оставят да се охладят. Настъргват се на едро ренде. Смесват се със сметаната и с намачканото с вилица сирене.
Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Спанакът се измива и почиства от дръжките и се нарязва на едро. Лукът се накълцва на дребни кубчета и заедно с пресования чесън се задушава в олиото. Добавя се спанакът и задушаването продължава до омекването му.
Подправя се със сол на вкус. Форма за торта или малка кръгла тава се намазва с олио или се покрива с хартия за печене. Изсипва се половината от картофената смес и се заглажда. Отгоре се разпределя спанакът и върху него се слагат останалите картофи. Тортата се заглажда.
Поръсва се с парченца масло и сусам. Пече се около 30 минути при 200 градуса. Охлажда се и тогава се разрязва.