ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Умерената, но ежедневна консумация на кафе – както без захар, така и подсладено – е свързана с намален риск от смърт в продължение на седем години. До този извод са стигнали китайски учени от Школата по обществено здраве на Южния медицински университет в Гуанджоу и Медицинската школа на университета в Дзинан. Изследването е публикувано в списание Annals of Internal Medicine.
Кафето е една от най-популярните напитки в света, с около 517 милиона чаши на ден в САЩ и 98 милиона чаши във Великобритания. Ето защо не е изненадващо, че експертите са толкова заинтересовани да изучават ползите от него. Както показват предишни изследвания, любителите на кафе по-рядко се сблъскват с определени хронични заболявания, онкопатологии и деменция и дори самата мисъл за тази напитка може да ободри.
Китайските изследователи са анализирали данни от повече от 171 000 членове на британската Биобанка, където е събрана информация за начина на живот и здравето на над 500 000 души. Учените проследили съдбата на тези хора (средна възраст – 55,6 години) от 2009 г.: само за седем години от наблюденията починали 3177 души, от които 1725 – от рак, 628 – от сърдечносъдови заболявания, въпреки че в началото на изследването никой от доброволците не е имал такива диагнози.
След отчитането на множество фактори – възраст, пол, раса, ниво на образование и физическа активност, индекс на телесна маса, хранителни навици, наличие на лоши навици – авторите на статията установили, че в сравнение с тези, които не консумират кафе, любителите на тази напитка в продължение на тези седем години имали най-ниската вероятност от смърт от всички причини след коригиране на начина на живот, социално-демографските и клиничните променливи. Най-силна корелация била установена при участниците, които пият 2,5-4,5 чаши дневно.
„Потребителите на различни количества неподсладено кафе (от нула до 1,5, от 1,5 до 2,5, от 2,5 до 3,5, от 3,5 до 4,5 и над 4,5 порции на ден) са имали по-нисък риск от смърт <…> със съответните рискови коефициенти: 0,79, 0,84, 0,71, 0,71 и 0,77. Показателите за подсладеното кафе (когато към него е добавена не повече от една чаена лъжичка) са съответно 0,91, 0,69, 0,72, 0,79 и 1,05”, пишат учените. В случая с изкуствените подсладители връзката била по-малко явна.
Разбира се, заключенията все още са далеч от окончателни: оценките се основават само на сведения, предоставени от самите участници. Освен това не е ясно запазва ли се връзката между консумацията на кафе и снижения риск от смърт, ако напитката съдържа повече захар.