ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Петя Цанкова, Варна
Необходими продукти:
За гнездата:
500 г кайма
2 филийки хляб, предварително накиснати
1 глава лук, ситно нарязана или настъргана
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
2 яйца
1 с.л. кетчуп или доматено пюре
1 с.л. кисело мляко
4 картофа
по щипка черен пипер, кимион, чубрица, сол (ако е необходимо)
3 с.л. краве масло
3-4 с.л. олио за намазване на тавата
За пълнежа:
2 кисели краставички, нарязани на дребно
50 г мариновани гъби
10 маслини без костилки, нарязани на дребно
(По желание може още да се сложат и моркови, грах, царевица, като количествата са по ваш избор.)
50-100 г кашкавал (или топени сирена), нарязан на плочки според броя на гнездата
1 щипка черен пипер
За гъбения сос:
100 г мариновани гъби
1 с.л. брашно
200 мл бяло вино (или толкова вода и 1 с.л. лимонов сок)
1 щипка черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата, накиснатия предварително хляб, настъргания лук, наситнения чесън, двете яйца, кетчупа, киселото мляко и подправките измесваме добре. Приготвяме кюфтетата с големина малко по-големи от яйце. В средата им се прави гнездо. Слагаме ги в намаслена тавичка. Заливаме с разтопено масло и печем 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Изваждаме и в гнездата поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа (или повече). Разтваряме брашното във виното, добавяме гъбите, щипка черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и изливаме при гнездата. Слагаме ги отново във фурната да се запекат за още няколко минути до сгъстяването на соса. Изваждаме и върху всяко гнездо слагаме плочка кашкавал и поръсваме с черен пипер. Връщаме във фурната до запичането на кашкавала.
Поднасят се топли, гарнирани с гъбения сос!