КЕВР свали цената на парното и вдигна тока за много потребители

Икономика

КЕВР свали цената на парното и вдигна тока за много потребители

17693
на 11.06.2024
КЕВР свали цената на парното и вдигна тока за много потребители
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

На открито заседание КЕВР, в специализиран състав „Енергетика“ утвърди по-ниски цени на парното от 1 юли 2024 г. През следващата година е предвидено средно намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна с 8,44%.

препоръчано

За сметка на това скача цената на тока за много потребители.

В същото време след отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %.

За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %.

София

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв./MWh. Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, тъй като това включваше кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата високоефективна електрическа енергия. Подобен подход би осигурил по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

Плевен

Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14 процента.

Бургас

Най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД - с 14.09 на сто.

Варна

Във Варна спадът на цената е с 3.74%.

Враца

Във Враца цената намалява с 11.35%

Търново

Във Велико Търново ще плащат за топлоенергия с 2.44% по евтино. 

Разград

В Разград намалението е 9.94 %.

Русе

Русенци ще плащат с 11.70 % по-малко. 

Перник

 В Перник намалението е 7.20%.

Сливен

Ползващите парно в Сливен ще се радват на нова цена, която е с 10.41 % по-ниска от предходната.

В съответствие с изискванията на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, за целите на ценообразуването КЕВР определя пределна цена на топлинната енергия за целия годишен ценови период, за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ. Тъй като цените на топлинната енергия са за бъдещ период КЕВР ги определя на прогнозен принцип.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК