Вход
София
Времето в София 26 o C

КЗК предлага: Да се поставят точни топломери в абонатните станции и да отпаднат лихвите за прогнозни сметки

КЗК предлага: Да се поставят точни топломери в абонатните станции и да отпаднат лихвите за прогнозни сметки

на 13.02.2018
4143
4
КЗК предлага: Да се поставят точни топломери в абонатните станции и да отпаднат лихвите за прогнозни сметки
Автор: ПИК
13.02.2018
4
4143

На 8 февруари КЗК препоръча на НС и министъра на енергетиката да приемат промени в закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяване. Промените са свързани с дяловото разпределение на топлинната енергия и предотвратяването на възможни злоупотреби на топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство.

Решението на комисията е насочено към насърчаване на конкуренцията именно при доставката на топлинна енергия и при топлинното отчитане на ползваното количество топлинна енергия, коментира пред БНТ Надя Мирчева, директор на Дирекция "Право и политика на конкуренцията" при Комисия за защита на конкуренцията.

Точността при отчитането на доставяната енергия до сграда, която е етажна собственост, е изключително голям проблем, тъй като тази енергия трябва да бъде разпределена по отделни елементи - за сградна инсталация, отопление на отделни имоти. Това отделно разделение е изключително неточно и за това комисията предложи използването на съвсем различна система на отчитане - поставянето на точни топломери в самата абонатна станция за сметка на самите топлофикационни дружества, тъй като това ще подобри именно точността на отчитането, която е и реалният проблем на потребителите, че те заплащат понякога топлинна енергия, която не са ползвали.

Тя коментира още, че Забраната за сваляне на радиатори има ограничителен ефект да няма злоупотреби.

КЗК предлага още забраната на начисляване на лихви с цел правна сигурност .По думите на Надя Мирчева формулите, които се използват за това колко енергия сме потребители, са много неясни да бъдат по-ясни и да има лице, което да присъства с протокол на отчетеното на реално потребеното количество. Мирчева заяви, че от КЗК предлагат още, когато даден наемател не плаща сметките за парно, договорът за наем е достатъчен наемателят да бъде страна по тези договори с топлофикационните дружества.

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
ТОПЛОМЕРА ДА СЕ СЛАГА НА ПОДАВАЩАТА ТРЪБА ПРЕДИ РАДИАТОРА!
2
Поредната кръпка в сбъркания стар и неполезен закон за енергетиката. За 15 години от как е приет до сега има над 32 кръпки, което ще рече, че е негоден и трябва чисто нов закон, адекватен за дненото време.
3
Нецензурно Съдържание ,къде да се слага топломера.....
4
Преди доста време видях топломери които отчитат само температура над 60 градуса, а от топлофикация отказали да ги признае тъй като не отговаряли на техните изисквания. Най-вероятно се досещате защо е така в много случаи температурата е по-ниска и ще са си на чиста загуба.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Професор се обажда на колегата си: - Занимаваш ли се с нещо? - Да! С Аква-термално третиране на керамика, алуминий и желязо в принудителни условия. - Стига работа, дай да излезем и да пийнем по едно! - Мия чинии, бе... и жената ме бройка...

 

няма нови новини
Днес: 300
hot
най-четени новини в момента
сега
2720
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Главният прокурор с последни новини за банкера-беглец Цветан Василев
x
ПОЛЕЗНО! Златните правила при простиране на дрехи
x