Кипър облекчава достъпа на туристи

Европа

Кипър облекчава достъпа на туристи

2021
на 11.05.2021
Кипър облекчава достъпа на туристи
Автор:   ПИК

Кипър въвежда нови облекчения за туристите, за да направи по-атрактивен летния сезон, съобщава БНР.

препоръчано

От чуждестранните гости няма да се изисква местният „безопасен пропуск” (Safepass) срещу коронавируса. България обаче остава в „червената” група и в най-новата категоризация на държавите, която Никозия ще прилага от четвъртък.

Туристите в Кипър ще могат да се наслаждават на ваканцията си и да се движат свободно, да посещават ресторанти, кафенета, молове, без да се нуждаят от „безопасния пропуск”, който влезе в сила от понеделник за живеещите в страната.

За гостите от чужбина основен документ относно коронавирус по време на почивката им на острова става кипърският електронен полетен формуляр (CyprusFlightPass), който те задължително попълват преди пристигането си, уточниха от Министерството на туризма. Полетната карта се приравнява на „безопасния пропуск” без допълнителни тестове.

Освен това с влезлите в сила в понеделник разпоредби пристигащите в Кипър от близо 65 страни, включително всички държави-членки на ЕС, които притежават „валиден сертификат за ваксинация” срещу Ковид-19, се освобождават от тестове или карантина.

Сертификатът се смята за валиден, ако ваксинацията е завършена напълно, с поставянето на двете дози, поясниха от здравното министерство.

Пристигащите в Кипър от България, които не са ваксинирани, трябва обаче да направят два PCR теста - един преди полета си и втори след кацането си на острова. Това е така, защото страната ни остава в „червената” група според обновения списък на категориите държави за пътувания, който влиза в сила в четвъртък, 13 май.

България е сред най-малките туристически пазари за Кипър. През 2019 г., която беше рекордна за Острова на Афродита преди пандемията с почти 4 милиона туристи, едва 21 000 наши сънародници са посетили Кипър.

Сподели:
Бомба x
ТОП 5: Жената търси тези качества в идеалния бъдещ съпруг ТОП 5: Жената търси тези качества в идеалния бъдещ съпруг
ПИК TV x
Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА) Доган и Божков - забранените теми за Слави Трифонов (ФАКСИМИЛЕТА)
ново
Днес: 192
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това