Кипър поиска „Фронтекс” да блокира мигрантските потоци към северната част на острова

Европа

Кипър поиска „Фронтекс” да блокира мигрантските потоци към северната част на острова

3505
на 11.04.2021
Кипър поиска „Фронтекс” да блокира мигрантските потоци към северната част на острова
Автор:   ПИК

Кипър иска да види лодки на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс” край южното крайбрежие на Турция, които да блокират потоците мигранти към окупираните територии на остров. Това, заяви вътрешният министър на Кипър Никос Нурис, цитиран от световните агенции и БНР.

препоръчано

Кипър се нуждае от допълнителна помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана, за да се справи със засиления мигрантски натиск, насърчаван от Турция, посочи министърът.

свързани новини

Турция не само не предприема мерки за предотвратяване на мигрантския поток, но и не позволява контрол върху незаконната имиграция от страна на „Фронтекс” в морската зона между нея и северния бряг на Кипър, каза още Нурис.

ЕС трябва да настоява Турция да изпълнява задълженията си към всички държави-членки, включително Кипър, иска Никозия.

Министър Никос Нурис говори по време на организирана от управляващата партия ДИСИ среща за предизвикателствата на имиграцията.

„Ахилесова пета” за правителството е ефективният контрол върху демаркационната линия между двете части на острова - подчерта още Нурис. - Незаконно преминалите през нея се увеличават, като само през март те са 1 216 души.

През първото тримесечие на тази година в Кипър са подадени близо 2 300 нови молби за убежище, като 19 000 молби все още са в процес на разглеждане, въпреки ускоряването на процедурата”.

Търсещите и получили убежище в островната държава вече представляват 4 процента от нейното население, което е най-високият дял в ЕС.

Никозия смята за „повече от необходимо” и създаването от ЕС на централизиран механизъм за връщане на мигранти в техните страни по произход.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Румен Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България (ВИДЕО)
ново
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това